Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

20. 03. 2023. 11:10 >> 11:33
4

SKUPŠTINA CRNE GORE

Lekić: 44. Vlade će biti, mandataru želim uspjeh i ozbiljnu većinu

Skupština Crne Gore ponovo je usvojila izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, koje je predsjednik države Milo Đukanović vratio parlamentu na ponovno udlučivanje. Tim zakonom otvara se put za formiranje nove vlasti u Podgorici, mada je u međuvremenu Izborna komisija Glavnog grada proglasila konačne rezultate izbora u Podgorici.

Lider DEMOS-a Miodrag Lekić na početku sjednice, govoreći o njemu dodijeljenom mandatu za sastav nove vlade, kazao je da nije postignuta većina za formiranje izvršne vlasti.

Na kraju pregovora, kako je kazao Lekić, došlo se do broja 38, koji nije mogao da pretvori u 41 glas podrške za novu Vladu. Zahvalio se DF i Demokratama kojima je, kako ističe, pripadalo mjesto mandata i premijera.  

Saopštio je i da se niko nije miješao u formiranje te vlade, ni spoljni, ni unutrašnji faktori.

„Želim da vjerujem da dolazi vrijeme kada ćemo na osnovu pravila demokratije praviti vlade, a bez takvih uticaja, jer nas je to već značajno koštalo“, kazao je Lekić i poručio da će 44. Vlada svakako biti formirana.

„44. Vlade će biti, mora biti, politički život se nastavlja, ja želim uspjeh mandataru i ozbiljniju većinu i ulazimo u jedan novi tok izbornih procesa“, poručio je Lekić, na početku sjednice Skupštine.

O Zakonu...

Skupština je danas ponovo odlučivala o zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio na ponovno odlučivanje. Taj zakon je Skupština ponovo izglasala sa 41 glasom "za".

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je 4. januara vratio Skupštini na ponovno odlučivanje izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, koje je parlament usvojio 28. decembra.

Izmjenama zakona je propisano da se kriza u Podgorici riješi tako što će mandat odbornicima prestati 60 dana nakon izbora, ako Izborna komisija glavnog grada do tada ne objavi konačne rezultate lokalnih izbora. U tom slučaju Vlada svojim aktom konstatuje prestanak mandata lokalnoj skupštini i na predlog ministarstva imenuje odbor povjerenika. 

Nakon što je Skupština ponovu usvojila izmjene ovog zakona predsjednik je dužann da ga proglasi.

U međuvremenu, Ustavni sud je odbio sve prigovore na rezultate lokalnih izbora u Podgorci, a Izborna komisija Glavnog grada proglasila konačne rezultate izbora u Podgorici. 

Skupština je usvojila i Predlog zakona o potvrđivanju izmjena Multilateralnog sporazuma između Evropske zajednice i njenih država članica, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Islanda, Crne Gore, Kraljevine Norveške, Srbije i Misije privremene uprave Ujedinjenih nacija na Kosovu o uspostavljanju zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније