Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.М. [ Beta ]

14. 03. 2023. 18:26 >> 18:26

ODBACIO PRITUŽBU

Njemački sud podržao odluku o preuzimanju kontrole nad jedinicama Rosnjefta

Njemački Savezni sud je danas potvrdio odluku Vlade iz prošle godine da dvije podružnice Rosnjefta stavi pod kontrolu njemačkih vlasti, odbacivši pritužbe tog ruskog naftnog giganta.

Savezni upravni sud je utvrdio da je zakonita odluka od sredine septembra da se "Rosneft Deutschland GmbH" i "Rosneft Refining and Marketing GmbH" stave pod upravu njemačke nadležne Federalne agencije.

To "starateljstvo" koje je prvobitno nametnuto do 15. marta, dalo je njemačkim vlastima kontrolu nad tri rafinerije u ruskom vlasništvu u Njemačkoj.

Rosnjeft je u to vrijeme činio oko 12 odsto njemačkih kapaciteta za preradu nafte, uvozeći naftu u vrijednosti od nekoliko stotina miliona eura svakog mjeseca, po podacima njemačke Vlade.

Kancelar Olaf Šolc je u septembru rekao da Vlada "osigurava da Njemačka bude snabdijevena naftom i na srednji i dugi rok". On je rekao da se to posebno odnosi na rafineriju u Švedu, na granici s Poljskom, sjeveroistočno od Berlina, koja obezbjeđuje naftne derivate za glavni grad i veći dio sjeveroistočne Njemačke.

U pritužbama na taj potez Vladi je zamjereno što je to uradila bez prethodnog saslušanja Rosnjefta, uz obrazloženje da za to nije dat dovoljan razlog i da je bio nesrazmjeran.

Sud je utvrdio da, u datim okolnostima, Vlada nije bila obavezna da sasluša Rosnjeft pre postupanja. U odluci se navodi da naznake mogućeg povlačenja kapitala zasnivaju strahovanjee da bi te podružnice mogle propasti što je Vlada već pokušala da izbjegne s bivšom njemačkom jedinicom gasne kompanije Gasprom preuzimajući kontrolu nad njom.

Njemačka je kasnije nacionalizovala bivšu jedinicu Gasproma, koja je preimenovana u "Securing Energy for Europe".

Njemačko Ministarstvo ekonomije je pozdravilo sudsku presudu o Rosnjeftu donijetu u četvrtak i saopštilo da planira da produži "starateljstvo" nad podružnicama Rosnjefta za još šest mjeseci.

Ministar ekonomije Robert Habek je u saopštenju naveo da je presuda "dobra vijest za sigurnost snabdijevanja" i za rafineriju u Švedu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније