Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

П.Р.

08. 02. 2023. 17:28 >> 17:22
1

ŠEF POSMATRAČKE MISIJE

Za praćenja izbornog procesa i dana 114 posmatrača

Šef posmatračke misije ODIHR-a (EOM) Tomas Meceris kazao je da će za predstojeće predsjedničke izbore 19. marta posmatračka misija uključivati 14 dugoročnih posmatrača i angažovanje 100 kratkoročnih posmatrača u cilju praćenja izbornog procesa i izbornog dana.

Kako je saopštila Državna izborna komisija (DIK) predsjednik DIK-a Nikola Mugoša, sekretar Nikola Dedeić, član Milisav Ćorić i dio zaposlenih Službe DIK-a sastali su se sa Mecerisom i članovima Misije.

Mugoša je istakao transparentnost rada DIK-a i dosadašnju saradnju sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori, ODIHR-om, kao i civilnim sektorom.

"DIK je potvrdila jednu kandidaturu predsjedničkog kandidata gospodina Andrije Mandića", saopštio je Mugoša.

Dedeić i Ćorić su iskazali spremnost za saradnju sa predstavnicima Misije ODIHR-a i takođe ih upoznali sa izazovima i obavezama koje ima DIK i organi za sprovođenje izbora u susret predsjedničkim izborima.

Meceris je pojasnio ciljeve posmatračke misije ODIHR-a (EOM).

Informisao je predstavnike DIK-a da će posmatračka misija uključivati 14 dugoročnih posmatrača i angažovanje 100 kratkoročnih posmatrača u cilju praćenja izbornog procesa i izbornog dana.

Maceris je izrazio interesovanje za funkcionisanje opštinskih izbornih komisija u kojima izborni proces nije okončan, odnosno nijesu proglašeni konačni rezultati izbora.

Mugoša je obavijestio predstavnike Misije da je DIK donijela mišljenje u vezi funkcionisanja izbornih komisija u opštinama u kojima nijesu proglašeni konačni rezultati izbora kao i izbornim komisijama čiji je mandat istekao.

U nastavku razgovora članovi posmatračke misije postavili su određena pitanja koja se tiču funkcionisanja DIK, primjene izbornog zakonodavstva i transparentnosti rada DIK-a i ostalih organa za sprovođenje izbora.

Na kraju razgovora zaključeno je da je potrebno da DIK i ODIHR kontinuirano održavaju blisku saradnju i razmjenjuju informacije o funkcionisanju DIK-a i organa za sprovođenje izbora tokom sprovođenja aktivnosti u ovom izbornom procesu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније