Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M. [ Radio Slobodna Evropa ]

06. 02. 2023. 18:04   >>  20:37 9

PROŠIRENjE NADLEŽNOSTI

Pregovori da Fronteks kontroliše kompletnu granicu Crne Gore

Iako je Vlada usvojila Osnovu prijedloga novog sporazuma Crne Gore i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), koji će njihove nadležnosti proširiti na čitavu crnogorsku granicu, neizvjesno je kada će se to dogoditi, jer pregovori nijesu vremenski ograničeni, rečeno je Radiju Slobodna Evropa u Evropskoj komisiji i Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, važećim Sporazumom od jula 2020., Fronteks pomaže Crnoj Gori u kontroli granica sa članicama Evropske unije, Hrvatskom i Italijom u situacijama pojačanog priliva migranata sa Bliskog Istoka i konfliktnih područja.

Prema novom sporazumu između Crne Gore i EU o operativnim aktivnostima, Fronteks će proširiti svoju nadležnost i na granice prema Albaniji, Kosovu, Srbiji, te Bosni i Hercegovini.

Broj migranata u Crnoj Gori raste

U Crnoj Gori je u 2022. godini registrovano rekordnih više od 8.500 migranata, što je 150 posto više nego godinu prije, kazao je za RSE pomoćnik direktora Uprave policije, Dragan Klikovac.

"Uspostavljaju se šire mreže krijumčara koji imaju za cilj da transportuju ljude prema Zapadnoj Evropi. S obzirom na to da jedna trećina migranata stiže u EU zapadnom balkanskom rutom, prema slobodnoj procjeni profit krijumčara se mjeri u desetinama miliona eura", kaže Klikovac.

Koordinatorka za Zapadni Balkan Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Laura Lungaroti kaže za RSE da će novi sporazum Fronteks učiniti operativnijim, ali da to neće značiti potpuno rješavanje problema ilegalnih migracija.

"To je samo jedna od komponenti šireg sistema upravljanja migracijama. Potrebno je raditi na identifikaciji i registraciji migranata, da shvatimo ko su i koje su njihove potrebe, da li treba da ostanu ili napuste zemlju", kazala je Lungaroti.

Šta sadrži novi sporazum?

"Novim sporazumom Savjet Evropske unije predviđa proširenje nadležnosti Fronteksa i to na granicama Crne Gore sa zemljama odakle je najveći priliv migranata i nedozvoljenih prelazaka državne granice", navodi se u Vladinom dokumentu usvojenom 26. januara.

Nacrt teksta sporazuma podrazumijeva, između ostalog, raspoređivanje timova na kopnenoj, morskoj i vazdušnoj granici, te da se aktivnosti mogu odvijati i u zoni crnogorskog susjedstva.

Uz to, pregovori o budućem angažmanu Fronteksa u Crnoj Gori podrazumijevaju opseg operacija, građansku i krivičnu odgovornost članova timova, pitanja privilegija i imuniteta, zadataka i nadležnosti timova, kao i usklađenost sa temeljnim pravima.

Fronteks, prema Nacrtu sporazuma, može imati područne kancelarije u Crnoj Gori.

Članovi tima mogu obavljati zadatke uključujući i upotebu sile, samo na osnovu instrukcija i u prisustvu crnogorskih organa za upravljanje granicama, a Crna Gora im može omogući uvid u nacionalne baze podataka ako je to potrebno.

Kada je riječ o privilegijama, predviđeno je da su svi objekti Fronteksa izuzeti od pretresa, da im je imovina nepovrediva, da su oslobođeni carina, poreza, kao i ograničenja na uvoz i izvoz predmeta namijenjenih službenoj upotrebi.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније