Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

А.М. [ Mina ]

26. 01. 2023. 18:15   >>  18:10

VLADA CRNE GORE

Zaposlenima u UIKS-a plate veće 20 odsto

Zaposlenima u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) zarade će biti uvećane za 20 odsto, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela izmjene Uredbe o uslovima za sticanje zvanja i nivoima zvanja službenika UIKS-a.

„Izmjenom je regulisano povećanje zarada zaposlenim u Upravi za 20 odsto tako što je izvršeno zakonsko usklađivanje njihovih koeficijenata sa zaposlenim u javnom sektoru“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da se takvom rješenju pristupilo kako službenici Uprave ne bi bili diskriminisani u odnosu na zaposlene u zdravstvu, prosvjeti i Vojsci.

"Time će se podići njihova motivacija za bolji radni učinak i dati podsticaj za zapošljavanje na upražnjenim radnim mjestima, budući da je u zatvorskom sistemu vrlo teško obezbijediti ljudske resurse", ističe se u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju o programima podrške Evropske unije (EU) Crnoj Gori za prošlu godinu.

Iz Vlade su kazali da je u vezi sa novom finansijskom perspektivom - IPA 2021-2027, 2. novembra prošle godine stupio na snagu Okvirni finansijski sporazum o partnerstvu između EU i Crne Gore o modelima sprovođenja finansijske podrške Unije Crnoj Gori u okviru Instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA).

Time su, kako su naveli, kreirani preduslovi za ugovaranje i trošenje sredstava EU koja su Crnoj Gori na raspolaganju kroz IPA III finansijsku perspektivu.

„Finansijski sporazum između Vlade i Evropske komisije (EK) o IPA godišnjem akcionom programu za Crnu Goru za 2021. godinu, kroz koji je EU opredijelila 32,4 miliona EUR bespovratnih EU sredstava, potpisan je 15. decembra prošle godine“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je 5. decembra prošle godine EK usvojila Godišnji akcioni program za Crnu Goru za prošlu godinu, za koji je opredijeljeno preko 37,7 miliona EUR za podršku, između ostalog, reformi javne uprave i za integrisano upravljanje granicom.

„Kao odgovor na energetsku krizu na Zapadnom Balkanu uzrokovanu ratom u Ukrajini, EK je odlučila da sredstva planirana za program IPA 2023, prenamijeni za podršku ublažavanju iste, čime je Crna Gora podržana sa 30 miliona direktne budžetske podrške“, navodi se u saopštenju.

U Informaciji se navodi da su tokom prošle godine završena dva poziva za dostavljanje projekata u okviru Zapadnobalkanskog investicionog okvira, na kojima je odobreno dodatnih skoro 42 miliona EUR za nove infrastrukturne projekte.

Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima.

Predloženim izmjenama se, kako su objasnili, odredbe Zakona usklađuju sa pravom EU u pogledu definisanja dopuštene upotrebe određenih djela i drugih predmeta zaštićenih autorskim i srodnim pravima u korist osoba koje su slijepe, slabovide ili imaju drugih poteškoća u korišćenju štampanih materijala.

Iz Vlade su kazali da je precizno propisano pravo kablovske retransmisije, proširena primjena kolektivnog ostvarivanja prava na dobrovoljnoj osnovi i na slučajeve obaveznog kolektivnog ostvarivanja prava na kablovsku retransmisiju predmeta zaštite.

„Uvodi se mogućnost određivanja privremenih mjera i protiv posrednika čije usluge koristi treća strana da izvrši povredu autorskog ili srodnih prava“, kaže se u saopštenju.

U Vladi smatraju da će predložena rješenja omogućiti da se, bez sticanja odgovarajućeg imovinskog prava i plaćanja naknade, autorska djela ili predmeti srodnih prava izrade u pristupačnom formatu u kojem će slijepe i slabovide osobe moći da ih koriste na jednako izvodljiv i udoban način kao i osobe koje nemaju tih poteškoća.

Kako je saopšteno, Vlada je usvojila Informaciju o sporazumu o korišćenju usluga lobiranja za potrebe Vlade od Kompanije Bipartizan Solušn /Bipartizan Solution/ iz Vašingtona.

U Informaciji se navodi da je predsjednik Vlade Dritan Abazović, prepoznajući potrebe daljeg učvršćivanja odnosa Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), zaključio Sporazum o zastupanju interesa Vlade i njenih ministarstava u SAD-u sa lobističkom kompanijom Bipartizan iz Vašingtona.

„Usluge lobiranja se odnose na zastupanje interesa Crne Gore i njene pozicije u odnosu na brojne kritične globalne teme, kao što su: odnosi sa SAD-om, EU i NATO, te borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, međunarodne investicije i razvoj, klimatske promjene i održivi razvoj“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je kompanija Bipartizan Solušn obavezna da o svim aktivnostima u vezi sa Sporazumom redovno izvještava američko Ministarstvo pravde i da se striktno pridržava važećih zakona i propisa SAD u pogledu lobističkih aktivnosti.

„U diskusiji je naglašeno da će se ovim Sporazumom, po najskromnijim uslovima, značajno podići vidljivost i unaprijediti zastupanje nacionalnih interesa naše države u međunarodnim okvirima“, rekli su iz Vlade.

Vlada je dala saglasnost na Predlog kolektivnog ugovora o izmjeni Kolektivnog ugovora za Univerzitet Crne Gore (UCG) sa Predlogom kolektivnog ugovora.

U saopštenju se navodi da se kolektivni ugovor primjenjuje na zaposlene na UCG koji nijesu obuhvaćeni izmjenama i dopunama Zakona o zaradama u javnom sektoru od 31. decembra 2021. godine, a tiču se uvećanja koeficijenta za zvanja redovnog profesora, vanrednog profesora i docenta na univerzitetu.

U tekstu izmjena Kolektivnog ugovora predviđeno je da se koeficijenti složenosti poslova zaposlenih uvećavaju od 1. februara ove godine za 20 odsto, od 1. januara sljedeće godine za 10 odsto i od 1. januara 2025. za dodatnih 10 odsto.

Dodje se da se, u slučaju izmijenjenih makroekonomskih parametara tokom ove i naredne godine, koeficijenti složenosti mogu dodatno razmotriti.

Vlada je danas donijela i odluku kojom se važenje postojećih epidemiološkim mjera produžava do 10. februara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније