Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

А.М.

04. 01. 2023. 15:25 >> 08:16
33

BEZ SJEDNICE O IZBORU VLADE

Mandić: Dogovoriti se o objedinjavanju parlamentarnih i predsjedničkih izbora

Sastanak predstavnika parlamentarne većine o formiranju nove vlade završen je, a potpisi za zakazivanje vanredne sjednice na kojoj bi se odlučivalo o formiranju nove vlade nijesu prikupljeni. Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić rekao je da SNP, GP URA i Civis nijesu bili spremni da potpisima podrže zakazivanje vanredne sjednice Parlamenta o izboru nove Vlade. On je rekao da misli kako bi predsjednica Skupštine Danijela Đurović i predsjednik države Milo Đukanović trebalo da naprave dogovor da istog dana budu raspisani i parlamentarni i predsjednički izbori.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka, Mandić je rekao da sa žaljenjem konstatuje da nijesu uspjeli da završe ono što su počeli da rade 1. septembra.

"Mi smo 1. septembra kroz mukotrpne razgovore došli do sporazuma, pa onda i do imena mandatara. Ali nažalost, nijesmo imali sve potpise i tada su nam nedostajala četiri potpisa URA i Civisa. Nakon toga smo vodili razgovore i dogovorili se da podijelimo vladu po sistemu da oni koji su bili u vladi koju je podržao DPS (URA, SNP I Civis) dobije polovinu vlade, odnosno deset resora. Da mandatar ima takozvani zlatni glas, a da deset resora podijele DF i Demokrate, s tim što bi mi imali manji dio i imali bi simboličnu ravan u vladi i dobili bi mjesto predsjednika parlamenta", kazao je Mandić.

On je konstatovao da su nakon tih dogovora imali i lokalne izbore, koji su, kako je naglasio, pokazali da je Demokratski front sačuvao i unaprijedio svoju snagu.

"Mi nijesmo uzimali to u obzir, držali smo se dogovora. Mi smo iskreni partner. Nijesmo nijednom otvorili tu temu, ali smo danas dobili dodatne argumente od onih koji ne žele da potpišu zahtjev za sjedniciu Skupštine za izbor nove vlade. Nešto im nije jasno, pa ima nedefinisanih stvari, pa bi njihovi odbori morali da se odluče o učešću DF-a, i tako daljenj. Prepoznajemo isti rukopis koji je postojao i 2020. godine i nije dobar za političko partnerstvo", ukazao je Mandić.

Kako je naglasio, postoje brojni izazovi, prevashodno da se izaberu sudije Ustavnog suda, uz to da se izabere vrhovni državni tužilac, a i da se izaberu članovi Sudskog savjeta.

"Mislimo da Đurović i Đukanović treba u najskorije vrijeme da naprave dogovor da istog dana budu raspisani predsjednički i parlamentarni izbori. To je racionalno", poručuje Mandić.

Osim Lekića, sastanku u Skupštini prisusutvovali su Mandić, lideri Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević, Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, Prave Crne Gore Marko Milačić, Radničke partije Maksim Vučinić, Civisa Srđan Pavićević, Građanskog pokreta (GP) URA Dritan Abazović i funkcionerka te partije Ana Novaković Đurović i čelnik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Podsjećamo, parlamentarna većina proglasila je 29. decembra Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore na osnovu izmjena Zakona o predsjedniku.

Lekić je ranije za TVCG kazao da je moguće da će Vlada biti formirana do 20. januara.

Nakon što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbio da proglasi mandatara, Skupština je konstovala da Đukanović nije postupio u skladu sa ustavom i zakonom te su se, kako je kazala predsjednica Parlamenta Danijela Đurović, steklio uslovi da se primijeni izmijenjeni Zakon o predsjedniku i Lekić proglasi mandatarom jer ima podršku većine.

Пратите нас на

Коментари33

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније