Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Т.Г.

20. 11. 2022. 15:21 >> 15:19
1

VUJOVIĆ ISTAKAO

"Ustavni sud primjer licemjerja DF parlamentarne većine"

Izbor sudija Ustavnog suda je tema koja najupečatjivije oslikava antidemokratski karakter i prozirno licemjerje nove-stare skrpljene parlamentarne većine, navodi se u saopštenju generalnog sekretara Socijaldemokratske partije Crne Gore Ivana Vujovića.

"Neophodno je podsjetiti crnogorsku javnost da ta većina od izbora 2020. godine odnosno konstituisanja parlamenta nije uradila ništa da ostvari ključni zadatak u uspostavljanju funkcionalnih institucija, a to je izbor sudija Ustavnog suda, Vrhovnog državnog tužioca i članova Sudskog savjeta", naveo je Vujović. 

On je istakao da su na potrebu imenovanja u pravosuđu i otvaranja parlamentarnog dijaloga smo iz SDP-a ukazivali u više navrata od početka 2021. godine. 

"Takvim neodgovornim odnosom ne samo da je blokirala ključne pravosudne institucije u zemlji već je time, kao i mnogim drugim sličnim antidemokratskim i antievropskim činjenjima, potpuno zaustavila naš evropski put. Na potrebu imenovanja u pravosuđu i otvaranja parlamentarnog dijaloga smo iz SDP-a ukazivali u više navrata od početka 2021. godine ali staru-novu većinu to nimalo nije zanimalo – očigledno za dijalog nijesu imali vremena od gaženja institucija, zakona i sprovođenja ogoljenog revanšizma", naveo je Vujović. 

Vujović je kazao da teško da danas može biti "većeg licemjerja i prevarnog odnosa od njihove ponude, nakon što su suprotno demokratskoj praksi, a i prostoj logici, jednostrano bez dogovora i dijaloga sa opozicijom predložili kandidate za Ustavni sud".

"Dvije godine ne činite ništa na tom planu, u julu mjesecu u susret izvještaju Evropske komisije, kojim je Crna Gora trebalo da bude pogurana na brzu traku ka EU, minirate dogovor u okviru kvalifikovane većine, da bi na kraju pokušali bez dijaloga s opozicijom nametnuti jednostrano izabrane kandidate", kazao je Vujović. 

Po njegovim riječima, vrhunac licemjerja je kada je "predsjednica Skupštine, nakon što je po povratku sa Vučićevog kanabea dva puta pogazila Ustav u samo mjesec dana i time dala ”sjajan doprinos” izgradnji povjerenja, poziva na parlamentarni dijalog koji je zamišljen tako da opozicija samo klimne glavom na već postignuti dogovor unutar sklepane većine oko sudija Ustavnog suda". 

"Dakle, dijalog kako ga vidi DF parlamentarne većina izgleda ovako – mi smo se već dogovorili a vi iz opozicije izvolite samo dajte glasove. Ili organizujemo dijalog nakon što smo već završili posao. Dovoljno je samo da se sjete kako je ovaj proces tekao 2013. i 2014. godine i kako je izgledao pravi a ne simulirani parlamentarni dijalog i kako se kad se hoće može doći do dogovora i kvalifikovane većine", naveo je Vujović.

On je istakao da je lako kad se slijedi interes svoje, a ne tuđe države.

"Ali, lako je kad slijedite interes svoje a ne tuđe države, a zna se, ko nije politički slijepac, čije interese sprovodi DF u Crnoj Gori po čijim taktovima ostali iz sklepane večine nažalost samo poslušno tancuju. Gospodo iz parlamentarne većine, morate se vratiti poštovanju Ustava i elementarnih demokratskih standarda. Svugdje u svijetu, vlast, kada joj trebaju glasovi opozicije se ne ponaša bahato i licemjerno već odgovorno i demokratski, gradeći mostove povjerenja i stvarnog dijaloga. Naravno, tako to radi većina koja radi u interesu stabilnosti i sopstvene države, a ne tuđih interesa kao što je slučaj sa ovdašnjom sklepanom DF većinom", zaključio je Vujović. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније