Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ T.G. ]

17. 11. 2022. 20:22 >> 08:14
1

MEDOJEVIĆ U “ARGUMENTIMA”

Crna Gora je u paralizi ustavnog poretka

Predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević kaže da je Crna Gora trenutno u dubokoj političkoj institucionalnoj krizi i sad se već, kako kaže, može govoriti o jednoj paralizi ustavnog poretka.

“Kada se dese takve ustavne konstitutivne krize, očigledno je da tada je neophodno da lideri političkih partija parlamentarnih stranaka pokažu dodatnu dozu lične odgovornosti, a ne samo političke, i da pokušaju mirno i demokratski traže izlaze iz ove krize", kazao je Medojević, u emisiji "Agumenti" na TVCG.

On je istakao da ono oko čega se sad spori vlast i opozicija, kvalifikovane većine za izbor sudija Ustavnog suda, za izbor vrhovnog državnog tužioca, i te kvalifikovane većine ugradio je "Pokret za promjene" u Ustav. 

"Ja kao neko ko je predvodio tadašnju delegaciju opozicije, nakon obnavljanja nezavisnosti Crne Gore kada je ostvario bio najveći test odgovornosti političke elite, a to su bili pregovori o Ustavu Crne Gore. Ono oko čega se sad spori vlast i opozicija , to su ove kvalifikovane većine za izbor sudija Ustavnog suda, za izbor vrhovnog državnog tužioca, i te kvalifikovane većine upravo je ugradio "Pokret za promjene" u ovaj Ustav", naveo je Medojević.

On je istakao da je to tada bio vrlo hrabar korak njihove partije.

"Bio je vrlo hrabar korak da mi tada kao mlada opozociona partija, koja je imala sjajan rezultat na izborima 2006. godine, odmah krećemo u grotlo i želimo prvo da objedinimo opoziciju, onda pregovaramo sa vlašću oko glasanja za Ustav", istakao je Medojević. 

Medojević je naveo da smatra da je smisao insistiranja na ovim kvalifikovanim većinama potreba da se u temeljima našeg parlamentarnog sistema, ugradi institut koncezusa dijaloga i dogovora svih aktera političke scene o pitanjima nacionalne važnosti.

Kazao je da je crnogorska politička scena vrlo dinamična iako smo relativno mala država po pitanju broja stanovnika i mlada demokratija.

"Upozoravao sam da će doći do blokade i paralize političkog sistema"

On je istakao da je upozoravao da će doći do blokade i paralize političkog sistema. 

"Došli smo u situaciju paralize političkog sistema što je posljedica jednog opasnog eksperimenta, izbora 42. Vlade koja je izabrana od političkih struktura koje nisu učestvovale u izborima. Ja sam upozoravao da ćemo doći do blokade. Evo sad smo došli do blokade,a kada dođete u paralizu imate sadašnju situaciju gdje je očigledno da ne postoji minimum stepena povjerenja između vlasti i opoziocije", naveo je Medojević. 

Istakao je da je iz tog razloga inicirao parlamentarni dijalog.

"Zato sam ja inicirao parlamentarni dijalog gdje sam očekivao da će i lideri opozicije razumjeti osjetljivost trenutka i pokazati spremnost da učestvuju u jednom dijalogu kojim može doći do rješenja ove krize upravo u smislu redefinisanja pravila igre, pošto smo mi izborom 42. Vlade razorili politički sistem. Odjednom neko može da bude ministar u vladi a da nije učestvovao na izborima, odjednom neka stranka koja ima 5 odsto može da upravlja državom i do vlade koja nema odgovornost", kazao je Medojević. 

"Rješenje treba tražiti u dijalogu"

Medojević je istakao da rješenje treba tražiti u dijalogu, te da se vidjelo na kraju šta je pokazala vlada bez odgovornosti prema biračima. 

"Ja prihvatam odgovornost u smislu što je tom trenutku procjenjivano šta je manja šteta, i tu smo mi pravili kompromise koji su bili loši i za Demokratski front, i za građane CG i državu CG. Vidjeli smo na kraju šta je pokazala vlada bez odgovornosti prema biračima. Rješenje treba tražiti u dijalogu, dogovor između vlasti i opozicije oko organizovanja vanrednih parlamentarnih izbora, a ključno pitanje je koja vlada će organizovati te izbore", naveo je Medojević. 

Istakao je da svi imaju svoj dio odgovornosti. 

"Svi imamo svoj dio odgovornosti, i zato sam ja u jednom osjetljivom trenutku kada se prepiru oko toga da li je Đukanović morao da da mandat Lekiću, ja sam tu bio korektan i kazao da je ključni odgovor, odgovorna osoba je Dritan Abazović, koji nije htio da da četiri potpisa za inicijativu", naveo je Medojević. 

Kazao je da smatra da je to bio dogovor Abazovića i Đukanovića. 

"Mislim da je to u dogovoru sa Đukanovićem urađeno, da bi Abazović ostao što duže premijer, jer on ima probleme oko krivične odgovornosti za učešće u švercu cigareta koji će se tek pojaviti", istakao je Medojević.

"Moramo znati koja i kakva vlada će organizovati izbore"

Naveo je da je očekivao da će Đukanović doći na sastanak. Medojević je dodao da se mora znati kakva i koja vlada će organizovati izbore.

"Mora se izabrati vrhovni državni tužilac, mora da se kompletira Sudski savjet i moramo da se dogovorimo koja i kakva vlada će da priprema te izbore. Tu postoji više modela, osnov moje ideja je bila da bude vlada koja bi imala mandat da organizuje samo te izbore i spusti tenzije u Crnoj Gori", naveo je Medojević. 

Istakao je da bi jedno ključno pitanje izbora trebalo da bude ažuriranje biračkog spiska, da se ne pojavljuju "ovakve sramne situacije kao u Šavniku".

Ključna riječ je da, kaže Medojević, to treba svi zajedno da uradimo.

"Vlada koja izgubi povjerenje u parlamentu po našem Ustavu gubi mandat"

"Vlada koja izgubi povjerenje u parlamentu ona po našem Ustavu gubi mandat i da je Abazović i malo vodio računa o duhu Ustava, on bi podnio ostavku. Ne može vlada koja je pala da predlaže mandat parlamentu. Ideja čitave moje inicijative je da se dogovori sve u paketu", istakao je predsjednik Pokreta za promjene. 

Naveo je da sumnja da će biti odabran sudija Ustavnog suda. 

"Sumnjam da će 28. biti izabran i jedan sudija Ustavnog suda, nastaviće se protesti, mi ćemo nastaviti da insistiramo da imamo 41, pritisak međunarodne zajednice će se povećavati i stvara se jedna nezdrava klima i produbljuje se kriza", kazao je Medojević. 

"Đukanović se nije pojavio na sastanku da ne bi zbunio birače"

Naveo je da smatra da se Đukanović na sastanku nije pojavio da ne bi zbunio svoje birače.

"Moja pretpostavka je da se Đukanović nije pojavio jer je akcenat stavio na proteste, jer bi možda zbunio neke svoje birače", istakao je Medojević. 

Naveo je da misli da je vrijeme za ustavni patriotizam.

"Apsolutno mi idemo ka opasnom modelu da je javna potrošnja povećava, a mi imamo ekstremno siromaštvo koje se prenosi iz generacije u generaciju, a mi smo uradili upravo grčki recept", naveo je Medojević. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније