Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

28. 10. 2022. 08:27   >>  17:40 8

INES MRDOVIĆ

DIK da proglasi rezultate izbora, a prigovore pošalje Evropskom sudu

Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu smatra da Državna izborna treba da pronađe pravni izlaz iz postizborne situacije. Kako je kazala u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”, u trenutku kada nemamo funkcionalan Ustavni sud, DIK treba da proglasi rezultate izbora i da sve prigovore pošalje na Evropski sud u Strazburu.


Mrdović kaže da se se žalbe mogu prolongirati u postizbornm periodu.

”Negdje je poruka ovog pravnog galimatijasa to da DPS treba da vlada i kad je opozicija. Ali prosto, ne možete vladati ispod žita i mislim da građani to ne treba da dozvole”, kazala je Mrdović.

Budući da nemamo funkcionalan Ustavni sud, Mrdović smatra da DIK treba da presudi.

“DIK je taj koji treba da zaštiti volju građana i javni interes”, kazala je ona.

Dodaje da preko 200.000 građana ne smije da bude žrtva 15.000 prigovora. Smatra da DIK mora da zaštiti volju građana tako što će da iskoristi ustavno određenje.

“Ako ne funkcioniše ta krajnja instanca, vi proglasite izbore, a prigovore uputite na Evropski sud u Strasburu”, kazala je ona.

Smatra da je to manja institucionalna šteta.

Ne čini joj se da je moguć izbor sudija Ustavnog suda u dogledno vrijeme zbog našeg “tvrdog Ustava” koji za izbor sudija predviđa dvotrećinsku, pa tropetinsku većinu u Parlamentu.

“To u ovom času predviđa nekih 49 poslanika. Ja mislim da je jako teško u ovom trenutku da se dođe do te brojke u drugom krugu. Mislim da u partitokratskom društvu gdje se partije vode samo sopstvenim interesom ne vidim da će u dogledno vrijeme biti riješeno ovo pitanje, ali s druge strane, ne mogu građani da trpe zbog toga”, kazala je ona.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније