Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

09. 09. 2022. 14:24 >> 14:22

KONJEVIĆ-MEHAJ

Članstvo u EU važno za regionalnu bezbjednost i stabilnost

Budućnost Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji i države treba da rade na ostvarenju toga važnog cilja koji će doprinijeti bezbjednosti i prosperitetu zemalja regiona u cjelini, ocijenili su potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar odbrane Raško Konjević i ministar odbrane Republike Kosovo Armend Mehaj.

“Suština i zajednička vizija je da ovaj region treba da bude dio Evropske unije“, istakao je Konjević, koji na poziv kolege Mehaja boravi u zvaničnoj posjeti Republici Kosovo.

Konjevič je dodao da vlade dviju zemalja treba da zajednički i snažno rade na tome i podsjetio da je Crna Gora od svih država regiona najviše dostigla u procesu evropskih integracija. Izrazio je nadu da će ova posjeta Prištini povratiti ranije izuzetno dobre odnose dvije zemlje.

“Crna Gora će podržati Republiku Kosovo u aspiracijama da postane dio određenih regionalnih inicijativa i da unaprijedi svoj status, čime bi se uspostavila dodatna politička i bezbjednosna saradnja dvije zemlje“, kazao je Konjević.

Konjević i Mehaj potpisali su u Prištini Memorandum o razumijevanju i saradnji između dva ministarstva odbrane.
Crnogorski ministar odbrane je istakao da ovaj dokument otvara mogućnosti dodatne saradnje, zajedničkih aranžmana i razmjene različitih iskustava, te da naša zemlja može biti od koristi Kosovu na polju neophodnih reformi, budući da je do članstva u Alijansi dugog već pet godina, prethodno morala proći kroz te procese.

Mehaj je kazao da će potpisani Memorandum proširiti obim saradnje u oblasti odbrane što će, kako je dodao, višestruko uticati na dobrobit, bezbjednost, stabilnost i demokratiju dvije zemlje, ali i regiona.

“Crna Gora, kao naša susjedna država i članica NATO-a, od velikog je značaja u našoj razvojnoj perspektivi”, kazao je kosovski ministar odbrane, ističući da čvrsto vjeruje da će uloga crnogosrkih vlasti u realizaciji kosovskih državnih ciljeva i zajedničkih regionalnih interesa biti veoma velika.

On je podsjetio da Kosovo u Američko-jadranskoj povelji - A5, veoma važnoj odbrambenoj inicijativi, ima status posmatrača, te izrazio nadu da će Crna Gora pružiti podršku da njegova zemlja dobije status članice. Podršku Crne Gore očekuju i u njihovim aktivnostima i nastojanjima da Kosovo postane članica u političko-vojnom program NATO-a Partnerstvo za mir, što može biti važan korak na putu ka članstvu u Alijansu.

“Mir, bezbjednost i stabilnost regiona su od vitalnog značaja za sadašnjost i budućnost naših naroda i regiona uopšte, kao i budućih generacija koje će doći poslije nas. Stoga smo odlučni da zajedno radimo na njihovoj zaštiti”, zaključio je Mehaj.

Dvojica ministara su tokom sastanka razmijenila mišljenja i o aktuelnim regionalnim pitanjima.

Zvaničnu posjetu Republici Kosovo, potpredsjednik Konjević će nastaviti susretom sa Donikom Gervala, potpredsjednicom kosovske vlade i ministarkom vanjskih poslova i dijaspore, sa kojom će razmijeniti mišljenje o unapređenju cjelokupnih odnosa dvije zemlje, kao i o jačanju zajedničkog doprinosa regionalnoj bezbjednosti i sigurnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније