Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ MINA ]

26. 08. 2022. 17:53 >> 18:30

CEGAS

Glasanje u više opština još moguće uz jednostavnu promjenu prebivališta

U Crnoj Gori i dalje postoji mogućnost da, uz jednostavnu promjenu prebivališta, građani glasaju u više crnogorskih opština, rekli su iz Centra za građanske slobode (CEGAS).

Iz CEGAS-a su kazali da se, umjesto smanjivanja mogućnosti zloupotrebe izbornog zakonodavstva, Crna Gora i ove godine susrijeće sa pravnom normom da se iz opštine u opštinu može glasati pukom prijavom boravka, bez postojanja proteka vremena.

“Bez obzira na činjenicu da u konačnome imamo sve izbore u istom danu (makar za polovinu crnogorskih opština), istina protivustavno i nezakonito, i dalje imamo mogućnost da uz jednostavnu promjenu prebivališta, građani glasaju u više crnogorskih opština”, rekli su iz CEGAS-a.

Oni su kazali da političke prilike i partikularni interesi uvijek utiču na izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika Crne Gore, dodajući da se tako i rezidencijalni uslov prebivališta kod tog Zakona stalno mijenjao.

Kako su posjetili, 1992. godine taj Zakon je mijenjan isključivo zbog rezidencijalnog uslova birača, pa je postao neophodan protek od šest mjeseci prebivališta na teritoriji opštine, kao izborne jedinice, prije dana održavanja izbora.

“Već 1998. izmjenom Zakona, rezidencijalni uslov u određenom trajanju se prekida i dovoljno je samo postojanje prebivališta u datom trenutku”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, 2000. godine rezidencijalni uslov prebivališta je zakonski utemeljen na period do 12 mjeseci prebivališta, prije dana održavanja izbora u opštini.

Iz CEGAS-a su kazali da je 2011. godine taj uslov smanjio na šest mjeseci, kao i da je Ustavni sud 2020. godine, iznova ukinuo postojanje rezidencijalnog uslova.

“I do danas imamo mogućnost glasanja pukim prijavljivanjem prebivališta u datoj opštini, gdje će se i održati izbori”, dodali su iz CEGAS-a.

Oni su kazali da, kada je riječ o pravu na lokalne izbore, Crna Gora teži ka što većoj liberalizaciji procesa.

To, prema ocjeni CEGAS-a, s obzirom na mogućnost pojavljivanja raznih zloupotreba, nije dobro.

“Kada uzmemo u obzir protivustavnost trenutnih Odluka o održavanju lokalnih izbora, pa se tome još i doda nesređenost zakonskih normi unutar više tekstova, koji regulišu oblast izbornog zakonodavstva, veliki stepen liberalizacije nas može odvesti van adekvatne vladavine prava i njenog razvoja”, smatraju u CEGAS-u.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније