Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

08. 08. 2022. 20:42   >>  20:37 3

INTERVJU

Većine koja je formirala vladu u aprilu više nema

Predsjednik FORCA i poslanik Genci Nimanbegu rekao je da inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi nije potpisao jer imaju ministra u Vladi i stav treba zauzeti u okviru koalicije Albanska lista. On u emisiji TVCG rekao da se stav koalicije može očekivati u susret sjednici parlamenta 19. avgusta, kada će na dnevnom redu biti pitanje povjerenja Vladi.

Razgovor je bio posvećen aktuenim političkim temama. Nimanbegu je rekao da su procijenili da nema razloga da se potpiše inicijativa DPS da se izglasa nepovjerenje Vladi. Podsjetio je da ni Bošnjačka stranka nije podržala tu inicijativu. 

"Izražavam žaljenje što vlada nije ostvarila nije ostvarila u dovoljnoj mjeri ono što je zacrtala", rekao je Nimanbegu. 

On je rekao da je Temeljn i ugovor sa SPC bio prioritet manjeg dijela vlade. 

"Ali nije bio naš prioritet. Nije bilo pomaka po pitanju niza izmjena zakona, koji tretira lokalnu samoupravu i državnu svojinu između ostalog", rekao je Nimanbegu. 

On je rekao da većine koja je formirala vladu u aprilu više nema. Naglasio je da treba vidjeti i da li se mogu ostvariti imenovanja u pravosuđu. 

Nimanbegu je rekao da je premijer Dritan Abazović insistranjem da se brzo potpiše Temeljni ugovor sa SPC na putu da izgubi podršku većine u Skupštini Crne Gore. 

"U Crnoj Gori ne postoji pravi politički dijalog. To se odnosi na način na koji funkcioniše parlament,  ali i na nemogućnost da se dođe do imenovanja u pravosuđu", naglasio je Nimanbegu.  

Govoreći o Temeljnom ugovoru, on je rekao da bi, da je bio u poziciji da odlučuje, neke formulacije drugačije definisao. 

Naveo je da je ministar Maraš Dukaj, odlukom da ne prisustvuje sjednici Vlade kada se glasalo o Temeljnom ugovoru, iskazao stav o tom pitanju. 

"Način na koji se pristupilo usvajanju Temeljnog ugovora ukazuje da nije bilo spremnosti da se prihvate izrečene sugestije", naglasio je Nimanbegu. 

Ukazao je da je Otvoreni Balkan nešto prema čemu ima određene rezerve. Kazao je da nema mjesta tvrdnjama da je ova inicijativa dio agende velikoalbanskog nacionalizma. 

Uprkos pokušajima da se krene naprijed, istakao je on, čini se da se politički život često vraća nazad, i da se fokusira na teme iz istorije. 

"Nije uvijek dobro da se tim temama bave političari, bolje je da o tome govore stručnjaci", naveo je Nimanbegu.

Govoreći o nedavnim hapšenjima bivših i sadašnjih funkcionera, on je rekao da treba poštovati pretpostavku nevinosti. 

"No, jasno je da je proces demokratizacije ovdje imao svojih slabosti. Nedovoljno je rađeno na jačanju institucija", kazao je poslanik Force.  

On kaže da mu nije žao uhapšenih ljudi, jer su morali da imaju znanje o tome da sve što rade mora da bude po zakonu. 

"Nisu imali", rekao je Nimanbegu, podsjećajući na aferu "K1", u kojoj je Opština Ulcinj oštećena preko šest miliona eura. 

On je naglasio da je Ulcinju potrebnja stabilna vlast, i da je zato donijeta odluka o formiranju vlasti sa koalicijom u kojoj je URA konstituent. 

"Zbilja jednu zajednicu koja ima velike potencijale moramo dovesti do boljeg statusa", kazao je Nimanbegu. 

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније