Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

30. 07. 2022. 17:18   >>  20:49 4

SJEDNICA SKUPŠTINE

Kreće istraga o "Možuri", usvojene rezolucije o genocidu u Pivi i Velici i agresiji na Ukrajinu

Deveta sjednica Prvog redovnog zasijedanja Skupštine Crne Gore počela je danas u 16.30 časova. Na dnevnom redu je, između ostalog, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Skupština je usvojila Rezolucija o genocidu u Pivi i Velici. Za tu rezoluciju glasalo je 40 poslanika, tri su bili protiv i 28 uzdržanih.

Očekuje se da se Skupština izjasni o tačkama osme sjednice.

Skupština Crne Gore usvojila je Odluku o otvaranju Parlamentarne istrage i obrazovanju Anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o postupanju nadležnih državnih organa i drugih subjekata u vezi sa projektom vjetroelektrane "Možura". Za usvajanje te odluke glasalo je 78 prisutnih poslanika.

Usvojen je i razlog hitnosti, da odluka stupi na snagu objavljivanjem u "Službenom listu Crne Gore".

Prihvaćen je i Zakon o dopuni Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

O Predlogu odluke o otvaranju Parlamentarne istrage i formiranju Anketnog odbora radi prikupljanja informacija i činjenica o postupanjima pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, a u odnosu na događaje na Cetinju 4. i 5. septembra 2021. godine, Skupština će se izjasniti kasnije.

Skupština je usvojila Rezoluciju povodom vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu.

Za taj dokument glasala su 55 poslanika,18 je bilo protiv i tri su uzdržana.

Svi amandmani na rezolciju koju su podnijeli poslanik Demosa Miodrag Lekić i i poslanik Marko Milačić su odbijeni. 

Željko Rutović izabran je danas za predsjednika Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, a za člana Savjeta Zoran Vujičić.

Skupština je za člana Savjeta Radija i Televizije Crne Gore izabrala Predraga Miranovića, kao predstavnika Crnogorske akademije nauke i umjetnosti.

Za člana Državne izborne komisije izabran je Damir Suljević, predstavnik civilnog društva, nevladinog sektora i univerziteta.

Poslanici su izabrali deset članova Upravnog odbora Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

To su Ervin Duraković i Mersad Latić (predlog Skupštine Crne Gore), Mefit Tela (Ministarstvo za ljudska i manjinska prava), Bejto Šahmanović (Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori) i Marko Ugrin (Hrvatsko nacionalno vijeće).

Za članove Upravnog odbora Fonda izabrani su Senad Sejdović (Romski nacionalni savjet), Momčilo Vuksanović (Srpski nacionalni savjet), Suad Begović (Savjet Muslimana Crne Gore), Adrian Hodža (Albanski nacionalni savjet) i Denis Vukotić (organ državne uprave nadležnog za medije).

Kao nezavisni ekspert u Upravni odbor izabrana je Edina Hasanaga Čobaj.

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović za danas je sazvala novu sjednicu parlamenta, što je izazvalo reakcije dijela političke javnosti. 

Poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović ocijenio je da je Đurović sazvanjem sjednice prekršila člana 85 stav 5 Poslovnika Skupštine Crne Gore. Sjednica je sazvana u roku kraćem od sedam dana, bez saglasnosti Kolegijuma predsjednika Skupštine.

Demokrate tvrde da će DPS-a dopunili dnevni red sa predlogom akta kojim žele da Zetu odvoje od Podgorice, što je protivno poslovniku.

I Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić saopštio je juče da je Đurović mimo Poslovniku i bez dogovora na Kolegijumu, zakazala sjednicu Parlamenta. Cilj je, kaže Mandić da se na toj sjednici raspravlja i o, kako dodaje, "prevarnom odvajanju Zete od Podgorice".

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније