Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z.

29. 07. 2022. 17:32 >> 17:29
2

DEMOKRATE SAOPŠTILE

"DPS-ov predlog za dopunu dnevnog reda protivan Poslovniku Skupštine"

Predlog Demokratske partije socijalista (DPS) za dopunu dnevnog reda sjutrašnje sjednice parlamenta u svemu je protivan Poslovniku Skupštine Crne Gore, saopštila je Demokratska Crna Gora.

"I, naravno, kao i svaki put do sada – kad god smo najavili neku prevaru, na kraju uvijek budemo u pravu. Kad smo najavili prevaru zvanu manjinska vlada, kojoj je put utaban još onim Memorandumom, vrijeme je pokazalo da smo bili u pravu", kazale su Demokrate.

Tako je, ističu, i ovog puta.

"Rekli smo da je gospođa (Danijela) Đurović, kao poslanica SNP-a, protivno članu 85 Poslovnika zakazala sjednicu Skupštine Crne Gore u roku kraćem od sedam dana prije dana održavanja, jer nije imala dogovor u Kolegijumu predsjednika, i predvidjeli da će, pritom, namjerno ostaviti više od 24 časa kako bi njihovi partneri iz DPS-a dopunili dnevni red sa predlogom akta kojim žele da Zetu odvoje od Podgorice. Ne samo da je odvoje (jer smo među prvima i mi bili za samostalnu opštinu Zeta), već da joj oduzmu dobar dio teritorije iz političkih i kalkulantskih razloga i motiva što blažeg poraza DPS-a na izborima u Glavnom gradu. I to se desilo", navodi se u saopštenju Demokrata.

Kako su naveli, DPS je desetak minuta prije isteka roka za koji oni smatraju da mogu da vežu svoj predlog, a koju mogućnost im je ostavila predstavnica SNP-a, predao Predlog za dopunu Dnevnog reda sjednice koja je zakazana za subotu.

"A da je sve učinjeno “na brzinu” najbolja je potvrda to što su u tom aktu naveli da je sjednica zakazana za 30.07.2020. godine, prije tačno dvije godine", kazale su Demokrate.

Međutim, kako navode iz te partije, DPS-ov predlog za dopunu dnevnog reda nije samo prevarno smišljen u trouglu sa GP URA i SNP-om, već je u svemu protivan Poslovniku Skupštine Crne Gore.

"Naime, tačno je da se saglasno članu 92 predlog za izmjenu predloženog dnevnog reda može dostaviti predsjedniku Skupštine najkasnije 24 sata prije sata određenog za početak sjednice. Međutim, akti koji se predlažu za uvrštavanje u dnevni red moraju biti dostavljeni poslanicima najkasnije 15 dana prije dana održavanja sjednice, u skladu sa članom 136 Poslovnika. Izuzetno, ovo se može učiniti i u roku kraćem od 15 dana, ali u tom slučaju primjenjuju se norme Poslovnika koje se odnose na hitni postupak donošenja zakona (članovi 151-153 Poslovnika), što ovdje nije traženo. Sve i da jeste, i u tom slučaju bi prekršili načelni rok od 7 dana, jer su predlozi dva zakona koji se ovom dopunom žele staviti na dnevni red u skupštinsku proceduru predati 27. jula, dakle svega 3 dana prije dana održavanja zakazane sjednice", saošteno je iz Demokratske Crne Gore.

Poručuju da ne postoje norme Poslovnika koje parlamentarna većina nije spremna da prekrše ili koje već nije prekršila.

"No uzalud. Saglasno Poslovniku, u ovom redovnom zasijedanju Skupštine nije moguće staviti na dnevni red predloge zakona kojima bi se obećanje SNP-a i URA-e prema DPS-u ispunilo. Kao što smo govorili da je odlaganje izbora neustavno, za šta nam je čak i ovakav Ustavni sud, čast izuzecima, dao za pravo, tako vam i sada poručujemo – ovo ne može i ovo ne smije proći, ako iole želimo da budemo percipirani kao država vladavine prava, a sve zarad našeg evropskog puta", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније