Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

20. 07. 2022. 06:49 >> 06:46
4

ABAZOVIĆ

"Imamo istorijsku šansu da preporodimo Crnu Goru"

Imamo veliku, rekao bih, istorijsku šansu da preporodimo Crnu Goru. Jedini način da budemo efikasni je veoma jednostavan: treba da djelujemo zajedno, složno, efikasno, sinhronizovano i sistemski, objedinjavajući sve nesporne potencijale javne uprave i privatnog sektora, kazao je premijer Dritan Abazović.

"Upravo u tom djelovanju objedinjavanja jedinstvenog miksa nacionalnih resursa vidim ulogu Privredne komore Crne Gore, ali i svih
ostalih poslovnih udruženja koja su pokazala da imaju ljude koji mogu da mijenjaju stvari nabolje. Vrijeme praznih priča je iza nas, red je da počnemo da radimo velika djela koja ćemo ostaviti za nadgradnju generacijama koje dolaze. Na svima nama ostaje da se potrudimo i napravimo Crnu Goru, kao buduću članicu Evropske unije, boljom i državom jednakih šansi za sve njene građane" kazao je premijer za Glasnik Privredne komore.

On je naveo da je preuzeo vođenje Vlade Crne Gore u jednom od najizazovnijih trenutaka u novijoj istoriji svijeta.

"Svjedočimo snažnim tektonskim promjenama na globalnoj sceni koja će umnogome oblikovati međunarodne odnose u decenijama koje dolaze. Ruska agresija na Ukrajinu, visoka inflacija, klimatske promjene, energetska i ekonomska kriza jesu globalne determinante koja se, nažalost, već osjećaju u Crnoj Gori. Od navedenih, lično me najviše brine visoka inflacija koju Crna Gora uvozi kroz ogroman deficit robne razmjene, što je karakteristika neadekvatne ekonomske politike koja je vođena u prošlosti", kazao je Abazović. 

Kako navodi, svjedoci smo povećanja cijena koje osjeća svaki građanin, zbog čega će Vlada proaktivno donositi odluke kojima će se ublažiti dejstvo globalnih previranja na krhki ekonomski sistem Crne Gore i na svakog ponaosob.

"Kao prvi čovjek izvršne vlasti, zajedno sa resornim ministrima, moram timski kormilariti kroz ova turbulenta vremena kako bi u mjeri
mogućeg zaštitili građane, privredu i ukupan privredni sistem Crne Gore. Stoga, fokus rada Vlade će biti na očuvanju i povećanju životnog standarda građana, povećanje zaposlenosti, smanjenje nezaposlenosti i nejednakosti u društvu uz vođenje prudentne makroekonomske i odgovorne fiskalne politike. Mjere koje ćemo donositi će potencirati odgovornu socijalnu politiku, jačanje privatne inicijative koja se oslanja na dobrom upravljanju, inovacijama, znanju, zelenoj tranziciji i digitalnoj ekonomiji. Važan cilj je da u srednjem roku repozicioniramo Crnu Goru kao cjelogodišnju turističku destinaciju koja njeguje principe održivog razvoja, u čemu će Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma odigrati ključnu ulogu", poručio je Abazović. 

Kako je najavio, radiće na privlačenju dodatnih stranih direktnih investicija iz država članica EU, Velike Britanije, Kanade i SAD, sa fokusom na bolju regionalnu saradnju u kontekstu ubrzanog pridruživanja EU.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније