Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Jelena Otašević, TVCG ]

16. 06. 2022. 06:39 >> 06:38
1

POJAČANA DIPLOMATIJA

Oprezno sa idejama o evropskim zajednicama

Iako su posjete evropskih zvaničnika regionu učestale, u ovom momentu nijesu u potpunosti jasne evropske perspektive, smatraju dobro upućeni u međunarodne odnose. Zbog toga i poručuju da treba biti oprezan kad je u pitanju moguće stvaranje nekog oblika evropskih zajednica, koje predlažu Emanuel Makron i Šarl Mišel, jer su slične inicijative u prošlosti usporavale integracije.

Diplomatska aktivnost u Crnoj Gori juče je bila veoma intenzivna, posjetom dva visoka evrospka zviničnika.

Ovi, kao i sve češći susreti na relaciji region - Brisel, jasan su  znak da se Evropska unija probudila i da, usljed straha za stabilnost ovog dijela Evrope, pominije motri na Zapadni Balkan.

“Strah od uticaja Rusije u regionu, strah od eskalacije situacije i potreba da EU širi svoju sigurnost je uticala na to da je i Šarl Mišel sada preuzima malo veću odgovornost u odnosima sa zemljama Zapadnog Balkana”, kaže za TVCG Augustin Palokaj, dopisnik Jutarnjeg lista iz Brisela.  

Balkanska turneja Šarla Mišela ima za cilj, pored ohrabrenja aspirantima i da promoviše svoju ideju stvaranja geopolitičke evropske zajednice, kaže Palokaj.

“Crna Gora, kao i sve države koje su trenutno u postupku proširenja moraju biti malo oprezne oko tih ideja, jer su do sada slične ideje služile samo da se proces uspori”, navodi Palokaj.

No, iako su se intenzivirali susreti visokih evropskih zvaničnika i lidera regiona, ostaju velike razlike u koracima koje smo kao države aspiranti, prevalili ka evropskoj zajednici, a time i dilema - kako dalje.

Sjevernu Makedoniju i dalje blokira Bugarska. Srbija je, zbog stava prema ratu u Ukrajini, pod pritiskom Zapada, a nikad direktnije je to saopštio i njemački kancelar nedavno u Beogradu.

“Mora doći do usaglašavanja srpske spoljne politike sa zajedničkom politikom EU, vezano za sankcije prema Rusiji, kao i za ubrzanje dijalog između Beograda i Prištine”, kazao je za TVCG Dragan Đukanović, predsjednik Centra za spoljnu politiku.

Na osnovu svega, može se izvući zaključak da situacija po pitanju evropskih integarcija nije ni malo jednostavna, kaže Đukanović.
24. juna predstavnici Zapadnog Balkana sastaće se sa evropskim u Briselu.

Neće proći mnogo, kada će se ponovo vidjeti na samitu EU - Zapadni Balkan, nakon 1. jula, kada će Česka  predsjedavati EU.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније