Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

09. 06. 2022. 18:44 >> 18:42
3

KNEŽEVIĆ PORUČIO

"Razmatramo podnošenje krivične prijave protiv Dukaja"

Poslanik i jedan od lidera Demokratskog Fronta Milan Knežević u video obraćanju je kazao da taj savez razmatra podnošenje krivične prijave protiv ministra javne uprave Maraša Dukaja, zbog zloupotrebe službenog položaja akon što je danas podržao Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji, bez studije izvodljivosti i održivosti.

"Danas je Vlada Dritana Abazovića dala pozitivno mišljenje na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji, kojom je predviđeno da područje gradske opštine Golubovci dobije status samostalne opstine koja bi se zvala Zeta. To bi bilo i opšteprihvaćemo kod građana Zete, javnosti i DF-u da se ne radi o političkoj kombinatorici DPS-a in nažalost URE i SNP-a kako bi se omoguićilo Ivan Vuković na izborima zakazanim za 23. oktoboar obnovi svoj mandat", kazao je Knežević.

On je doao da je predlog izmjena zakona koji je inicirao DPS, a potpisali poslanici i URE i SNP-a protivan interesima mještana Zete.

"To je u stvari ponuda za formiranje jedne obezglavljene opštine koja će zavisiti od milostinje Egalizacionog fonda i budućih vlada. Zato mi kao poslaniku, kao ni kao građaninu Zete nije jasno kako je ministar javne Uprave Maraš Dukaj mogao da prredloži ministrima da se prihvati ovakav jedan proztivustavabn predlog, koji je baziran na političkoj kialkulaciji", kazao je Knežević.

On objašnjava da je bila je obaveza i poslanika DPS-a, URE i SNP-a da dostave Studiju o održivosti buduće Opštine Zeta.

"Zašto je nisu dostavili, poznato je cijeloj javnosti i građanima Zete, jer po toj studiji Zeta ne bi mogla da izdržava samo sebe i ostalo bi joj 100.000 eura kad se uporede primici i gubici, odnosno obaveze te buduće samostalne opštine. Po ovoj Studiji Zeta ne bi mogla da izdržava samu sebe, a to dalje znači da po ovom predlogu nije obuhvaćeno onih 9k hektara koji su joj oduzeti 1957. kada je ukinuta Zetska opština", dodao je on. 

Knežević ističe da Zeti kao samostalnoj opštini, prema aktuelnom predlogu, ne bi pripali Industrijska zona, Kombinat alumunijuma i Servisno-skladišna zona na Ćemovskom polju, dio Plantaža, Aerodrom, Nacionalni park Skadarsko jezero, koncesije u koritu Morače, ni svi prirodni potencijali koji su bili na području nekadašnje zetske opštine iz 1957.

On je pitao Maraša da li bi ovako dao Opštinu Tuzima da je ministar. 

"Da li bi dozvolio da Tuzi ostanu bez privrednih potencijala preko kojih mogu da se finansiraju i budu održiva opština, ili je ovo izuzetak kada je u pitanju Zeta. Ovo što je danas uradio ministar javne uprave je za krivičnu prijavu i mi ćemo ozbiljno razmotriti da je podignemo zbog zloupotrebe službenog položaja jer je direktno kršeći član 32 Zakona o teritorijalnoj organizaciji omogućio da ovaj predlog dobije većinu na Vladi iako nemamo Studiju odtrživosti Opštine Zeta. Radi se o klasičnom poliitičkom obračunu sa građanima Zete gdje je stvarna namjera da se opoziciono raspoloženje građana Zete ne pretvori u pobjedu na lokalnim izborima u Podgorici", kazao je Knežević.

On je kazao daje na parlamentarnim izborima 2020.  razlika između DPS-a, DF-a i Demokrata bila nekoliko hiljada glasova.

"Sigurno da bi i u narednom periodu, kada bi krenule aktivnosti političkih struktura u Zeti i Podgorici, ta razlika bila veća. To je, preneseno, dva do tri mandata u parlamentu Podgorice. Građani Zete pokušavaju da se predstave kao kolateral, gruba politička računica i da se napravi privid formiranja opštine koja neće moći da izdržava samu sebe", naveo je Knežević.

Zahvalio se ministru finansija Aleksandru Damjanoviću zato što je izuzeo mišljenje i upozorio da se moraju držati zakona.

"Iskoristiću pravo kao poslanik da podnesem amandmane i jasno da odredimo koje su to granice između Zete i Podgorice, Malesije, Bara i Cetinja, i da li te granice zadovoljavaju osnovni egzistencijalni uslov, da ta opština bude održiva. Ne postoji nijedan Zećanin koji je protiv samostalne opštine, ali ni ne postoji nijedan koji će podržati samostalnu opštinu Zeta u kojoj neće biti 9.000 hektara oduzetih 1957. godine", poručio je Knežević.

Kazao je da Zećani ne žele "obezglavljenu opštinu" koja će zavisiti od stava države i političke elite, kao što se i sad, kako je naveo, pokušava trgovati s interesima tog područja.

"Mislim da će Vlada i javnost vrlo brzo biti upoznati sa stavom građana Zete, bez obzira na političku pripadnost, i njihovim jasnim odnosom prema protivustavnom i protivzakonitom činu, kojim se pokušava napraviti jedna invalidna opština koja ne bi mogla da funkcioniše, a samo za potrebe izbora u Podgorici i brutalnu namjeru i želju da se Ivanu Vukoviću obezbijedi da obnovi mandat", rekao je Knežević.

Poručio je da će on i DF nastaviti svoju političku borbu, te najavio da će prisustvovati zboru građana Zete.

"Saopštiću naše stavove i tražiti podršku svih građana Zete i Podgorice za ravnopravan status tog područja, jer nijedan građanin u Crnoj Gori ne zaslužuje da bude predmet političkog potkusurivanja i analiza kako obezbijediti opstanak na vlasti DPS-u u Podgorici", zaključio je Knežević.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније