Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

30. 05. 2022. 09:47 >> 10:04
13

NIKOLIĆ

Izjava Jovanović ne ohrabruje, nećemo dozvoliti politički progon DPS-a

Portparol i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Miloš Nikolić kazao je da najava vršiteljke dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Maje Jovanović da će se preispitati postupanje tužilaštva nakon oslobađajuće presude bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši ne ohrabruje. Poručuje da neće dozvoliti politički progon.

"Izjava vršiteljke dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Maje Jovanović, u kojoj je ekspresno nakon oslobađajuće presude bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši najavila da će se preispitati postupanje tužilaštva u navedenom slučaju ne ohrabruje, jer se stiče utisak da, nažalost, Jovanović postupa po diktatu medijsko-hajkačke javnosti koja po svaku cijenu želi nanijeti štetu bivšim ili sadašnjim funkcionerima Demokratske partije socijalista", kazao je Nikolić.

Portparol DPS-a dodaje da toj stranci razumiju da je Jovanović izabrana od strane političkog Tužilačkog savjeta, "formiranog nakon usvajanja anti-evropskog Zakona o državnom tužilaštvu".

"Ali ipak apelujemo na nju da bude rezistentna u odnosu na pritisak očekivanja koji očito trpi od onih koji su je na ovu poziciju postavili sa očiglednom namjerom da se nastavi lov na vještice kao dio prakse ostrašćenog revanšizma koji karakteriše politiku parlamentarne većine uspostavljene nakon izbora održanih 30. avgusta 2020. godine", kazao je Nikolić.

On ističe da v.d. VDT-a Maja Jovanović, kao i novi specijalni državni tužilac Vladimir Novović imaju važnu ulogu u jačanju vladavine prava kao ključne pretpostavke demokratizacije društva i daljeg napretka Crne Gore na planu evropskih integracija. Zato ih, kaže Nikoli, iz te stranke pozivaju da svoj posao rade nezavisno i samostalno, ne podilazeći pritisku koji trpe od strane dijela javnosti.

"Demokratska partija socijalista nikada se nije miješala u nezavisnost sudske grane vlasti i nikada nijesmo dozvoljavali sebi da bilo kakvim izjava ili nekim drugim radnjama utičemo na sudske postupke koji su u toku, bilo da se oni tiču nekog od naših članova ili nekog od naših političkih konkurenata", kazao je Nikolić.

Dodaje da će DPS i u narednom periodu nastaviti da daje svoj puni doprinos afirmaciji principa vladavine prava.

"Ali napominjemo da nećemo dozvoliti politizaciju tužilaštva i eventualan politički progon koji određeni krugovi unutar i izvan Crne Gore zagovaraju u odnosu na našu partiju kako bi ostvarili poželjni politički inženjering u biračkoj javnosti Crne Gore", kazao je Nikolić.

U slučaju takvog scenarija, dodaje, odgovor DPS-a biće nedvosmislen i jasan.

"Baš kao što je trenutno kristalno jasna naša podrška aktuelnoj tužilačkoj strukturi da svoj posao obavlja nepristrasno, nezavisno i u skladu sa pozitivno-pravnim zakonskim rješenjima", zaključio je Nikolić.

Podsjećamo, Jovanović je u petak saopštila da su u toku provjere postupanja u predmetu "Carine" i da će Specijalno državno tužilaštvo izjaviti žalbu u tom predmetu.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније