Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

09. 05. 2022. 08:40 >> 10:16
3

JOKOVIĆ

"Konačno ćemo imati izbore u jednom danu"

Potpredsjednik Vlade i lider Socijalističe narodne partije (SNP) Vladimir Joković kazao je da je ta partija uvijek bila za objedinjavanje izbora. Podsjeća da je preporuka OEBS-a, ODIR-a i Venecijanske komisije da se izbori održe u jednom danu.

Poslanici crnogorske Skupštine danas će se ponovo izjasniti o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravu, koje je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio na ponovno odlučivanje.

Joković je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" na Televiziji Crne Gore kazao da na političkoj sceni u Crnoj Gori svako gleda šta mu u određenom momentu odgovara.

"Mi kao vlast, koju su činile tri koalicije, tražili smo odlaganje izbora u Petnjici, Cetnju i Mojkovcu i DPS se tome suprotstavila i opozicija za to nije htjela da glasa. Kada je DPS tražio odlaganje izbora u Beranama i Ulcinju druga strana je to odbila. Zahtjev EU i strandard u svim demokratskim zemljama su izbori u jedom danu. SNP je svaki put glasao da izbori budu u jednom danu", kazao je Joković.

On smatra da bi se na taj način izbjegao takozvani "izbori turizam" gdje jedna osoba glasa na izborima u više opština.

"Kada bi izbori bili u jedom danu svi bi glasali gdje žive. Ali izbornim inženjeringom se to zloupotrebljava. Raspisivanjem izbora u Crnoj Gori svakih mjesec dana bi bili izbori. Treba izbjeći sve to a SNP će se zalagati do kraja da svi izbori budu u jednom danu. Imamo lokalne izbore, parlamentarne, i ne vidim nikakav razlog. Samo neko misli da će dobiti neki mandat u nekoj opštini više, i samo je to razlog zašto neko traži ovakav način održavanja izbora", smatra Joković.

On podsjeća da je preporuka ODIR-a, OEBS-a i Venecijanske komisije da izbori budu održani u jednom danu.

"I većina će to danas izglasati i konačno ćemo imati izbore u jedom danu", istakao je Joković.

Komentarišući potez predsjednika Mila Đukanović da vrati zakon Skupštini Crne Gore i ocjene dijela stručne javnosti da odlaganje izbora nije u skladu sa Ustavom Joković kaže da je Đukanović vratio zakon ali kada se on danas ponovo izglasa on stupa na snagu.

"Problem u Crnoj Gori je institucionalna kriza, veliki zastoj u pristupnim pregovorima, ne ulazim u pravno, ali je logično zaključivanje da ako je standard u Evropi i ako se to od nas traži, mi ćemo morati da odlučimo", kazao je Joković.

Na pitanje da li na taj način ulazimo u pravni problem, potpredsjednik 43. Vlade kaže: "Zakon će biti izmijenjen i ne vidim ni jedan problem zašto se nebi moglo izglasati da izbori budu u jednom danu".

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније