Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

09. 05. 2022. 11:38 >> 18:19
5

U PARLAMENTU

Usvojena dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi

Poslanici Skupštine Crne Gore na današnjoj sjednici izglasali su Zakon o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, koji je predsjednik države Milo Đukanović u petak vratio na ponovno odlučivanje. Poslanici su na predlog predsjednice Skupštine glasali prethodno i o tome da li je povrijeđen Poslovnik prilikom zakazivanja današnje sjednice i usvojili sa 47 gasova da nije bilo povrede, što je izazvalo reakcije opozicije.

Podsjećamo, dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi predviđeno je da izbori u Podgorici i 13 opština budu održani najkasnije do 30. oktobra.

Nakon rasprave u kojoj je opozicija naglašavala da je procedura za zakazivanje sjednice urađena uz povredu Poslovnika, te insistirali na održavanju Kolegijuma, data je pauza, nakon koje je sjednica nastavljena, a ubrzo i sprovedeno glasanje, pa se pristupilo glasanju na kojem je 47, od ukupno 57 poslanika, glasalo za, a deset je bilo protiv.      

Đukanović je krajem prošle sedmice vratio Skupštini taj Zakon na ponovno odlučivanje, navodeći da bi se donošenjem Ukaza o njegovom proglašenju, njegovim stupanjem na snagu i postupanjem predsjednika saglasno njegovom tekstu i dejstvu, moglo otvoriti više bitnih pravnih pitanja. 

AKCENTI SA SJEDNICE PARLAMENTA:

Bulatović: Kolegijum morao biti održan

Poslanik DF-a Predrag Bulatović smatra da je "skup zakazan suprotno Poslovniku". On je rekao kako je navodno rečeno da će se prije pretpostavljene odluke Đukanovića održati današnja sjednica.

"Možda je to bilo ztako, ali to ovu Skupštinu ne obavezuje. Nakon odbijanja zakona morao je da se održi Kolegijum. Ponavljam da se on održi i da se izađe iz spirala kršenja Ustava", rekao je Bulatović.

On je rekao da DF, što god da urade, ima pripremljene ustavne žalbe na zakon: "Mi ćemo se pravno nadgornjavati sa vama".

Radunović: Kako mislite da se ikad pozovete na Poslovnik?

Poslanik Radunović rekao je da mu je jasno da će stvar biti završena do kraja: "Ne mogu da vjerujem da je ovako kratak rok bio potreban da vas anakonda DPS-a uhvati oko vrata. Oni nemaju tu snagu, ne znam zašto to dopuštate".

Pitao je Đurović kako misli da se ikad više pozove na Poslovnik i bude predsjednica parlamenta.

"Pozivam vas posljednji put. Sazovite kolegijum. Vratite sve u tokove pravne. Rizikujte da li ćemo se dogovoriti ili nećemo", rekao je Radunović.

Đurović: Poslovnik ispoštovan

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović rekla je da je na sjednici Kolegijuma u četvrtak jasno rečeno da se očekuje da će Predsjednik Crne Gore vratiti zakon, te da će, ako se to desi, sjednica parlamenta biti u ponedjeljak u 11 sati.

"I to zato jer postoje protokolarne obaveze na koje kao delegacija već kasnimo. U tom dijelu je ispoštovan Poslovnik, iako neke kolege izgleda ne žele da se sjete jesu li čuli", rekla je Đurović. 

Šaranović: Poslovnik mora da se poštuje

Danilo Šaranović (Demokrate) rekao je da ne može Poslovnik malo da se poštuje: "Vaša je obaveza da obezbijedite poštovanje Poslovnika od prvog do posljednjeg slova".

"Nemojte da vaš mandat ostane obilježen proceduralnim kršenjem Poslovnika Skupštine Crne Gore", rekao je Šaranović, navodeći da je sjednica sazvana suprotno Poslovniku.

Martinović: Politički šamar od Đukanovića

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović zatražio je od predsjednice parlamenta da kaže građanima da li sve to radi svojom voljom.

Vraćanje zakona parlamentu od strane predsjednika je politički šamar, jer "on sa svoje perspektive želi da ostane pravni čistunac, ali vi koji ste mu u političkom smislu servilni morate da kršite Poslovnik, Ustav i zakon".

Bogdanović: Nezabilježeno u istoriji parlamenta

Boris Bogdanović iz Demokratske Crne Gore rekao je da je zakazivanje sjednice nezabilježeno u istoriji "svetilišta demokratije", a da prethodno nije zakazan Kolegijum.

"Vi ste suspendovali Poslovnik, tek ste počeli da radite, imamo klasično rušenje demokratije, radi demokratije. Insistiram i tražim da date pauzu, da sazovete hitan Kolegijum, da pokušamo danas da nađemo rješenje", rekao je Bogdanović.

Radunović: Sjednica nevažeća 

Poslanik DF-a Slaven Radunović kazao je da "ovo danas nije sjednica parlament, već neformalni skup poslanik". Podsjeća da nikad nije sazvana sjednica u kraćem roku od sedam, a da prethodno nije sazvan Kolegijum na kojem se dogovaraju termin i dnevni red.

"Ovo je sjednica nevažeća i molim vas da prekinete ovo što ste počeli, da sazovete Kolegijum i da vratimo stvari u legalne tokove", rekao je Radunović.

Zatim je data pauza nakon koje je sjednica nastavljena. 

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović je kazala u nastavku sjednice, da je potpuno sigurna da je ispoštovala Poslovnik i mirna joj je savjest za svako preispitivanje njenih postupaka.

Stavila je na glasanje predlog da li je povrijeđen poslovnik pri zakazivanju sjednice za koji je glasalo 57 poslanika, od toga 10 za, a 47 protiv, čime je konstatovano da nije došlo do povrede Poslovnika.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica je  kazao da je ovaj postupak suprotan dosadašnjoj praksi Skupštine Crne Gore, te da je protivpravan i nelegitiman.

"Ovo je zloupotreba, oni koji su odlučili da protivpravno zakazuju sjednicu, odlučuju o tome da li je to povreda procedure", kazao je Koprivica.

Poslanik Aleksa Bečić je dodao da je ovo velika povreda, i nije dobro da se ovako đonom ide na opoziciju, a  da se sa druge strane budu puna usta poziva za dijalog. 

Kazao je da je jasno da je povrijeđen Poslovnik i da nije dobro da se ide na ovaj način dalje, jer će se obezvrijediti Skupština i sve procedure u njoj.    

Miloš Konatar iz GP URA je istakao da ono što je trebala biti formalnost, pretvorilo se u nešto što ne dolikuje ovom parlamentu.

"Kao što je Zakon o tužilaštvu, nakon što ga je predsjednik vratio na glasanje Skupštini, pa usvojen, sada smo u istoj situaciji. Pozdravljam inicijativu Demokrata da ispitaju ustavnost procedure, ali pozivam opet na politički dijalog i da normativno riješimo pitanje održavanja lokalnih izbora u jednom danu. To je u interesu građana i države i mi upravo danas glasamo o tome", poručio je Konatar.

Poslanik Genci Nimanbegu je istakao da su kolege reagovale, iako nakon vraćanja na ponovno odlučivanja o nekom predlogu nije trebalo da bude rasprave, pa su svi kršili procedure i pozvao da se pređe na glasanje.   

 

 

 

    

   

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније