Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

21. 04. 2022. 15:02   >>  15:04 1

POTPISALI MEMORANDUM

Saradnjom CDT-a i DIK-a do kvalitetnijih izbora

Državna izborna komisija (DIK) i Centar za demokratsku tranziciju (CDT) potpisali su Memorandum o saradnji koji za cilj ima povećanje kvaliteta izbornog procesa i unapređenje transparentnosti i otvorenosti organa za sprovođenje izbora.

Memorandumom su predviđene aktivnosti za poboljšanje otvorenosti DIK-a kroz unapređenje planiranja i razvoja konkrentnih instrumenata otvorenosti i unapređenje informisanosti i edukacije birača, što će doprinijeti podizanju povjeranja građana u izborni proces. 

"Ovo je prvi Memorandum o saradnji koji DIK potpisuje sa predstavnicima civilnog društva s ciljem da unaprijedi kvalitet izbornog procesa. Civilno društvo u Crnoj Gori ima poseban kapital znanja kada su u pitanju izborni procesi i to treba da iskoriste sve državne institucije, a naročito mi koji realizujemo izborni postupak", kazao je predsjednik DIK-a Nikola Mugoša. 

On je pojasnio da će ovaj memoradnum rezultirati konkretnim aktivnostima koji će doprinijeti ostvarivanju zajedničkog cilja unapređenja transparentnosti DIK.
 
„Planiramo akcije koje rezultirati boljom informisanoscu biraca o izbornim procesima i njihovim pravima”, dodao je Mugoša. 

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica je kazao da je partnerstvo sa DIK dugoročno i da mora dovesti do poboljšanja stanjate da je ključno da birači moraju znati šta partije mogu da im ponude, a šta ne smiju da rade u toku izbornog procesa. 

“Želimo da se više nikada ne ponove prethodne loše prakse u radu DIK, donošenje nezakonitih odluka koje je i Ustavni sud obarao i atmosfera stalnih političkih tenzija. Današnjim činom želimo da damo doprinos stvaranju kredibilne institucije kojoj građani vjeruju”, dodao je Koprivica. 

On je kazao i da DIK mora da počne da brzo i transparentno objavljuje rezultate izbora, a ne da čeka NVO ili partije da ih saopšte.  

Kruna ovog procesa, kako pojašnjava Koprivica, treba da bude dogovor političara o predlogu CDT-a o depolitizaciji i profesionializaciji izborne administracije. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније