Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

04. 04. 2022. 07:00 >> 07:00
11

DEKLARACIJA EU

CG osudila odluku ruskog suda o zatvoru za Navaljnog

Crna Gora se saglasia sa delaracijom Evropske unije (EU) kojom se najoštrije osuđuje odluka moskovskog suda da se ruskom opozicionom političaru Alekseju Navaljnom izrekne devet godina zavora. Odluka Crne Gore da usaglasi sa ovom evropskom deklaracijom objavljena je na internet sajtu Savjeta EU.

"Duboko žalimo što su se sudske rasprave odvijale u zatvorenom okruženju, nedostupnom za posmatrače u kaznenoj koloniji van Moskve, gdje Aleksej Navaljni već izdržava još jednu politički motivisanu kaznu, što otvara prostor za izmišljanje optužbi i nedostatak korišćenja prava na odbranu optuženog. Ovo je najjasniji pokazatelj da ruski pravni sistem nastavlja da se instrumentalizuje protiv Navaljnog", navodi se u deklaraciji EU koju je podržala Crna Gora. 

Evropska unija, kako se tvrdi, žali zbog sistematskog obračuna sa civilnim društvom, neavisnim medijima, pojedinačnim novinarima i braniocima ljudskih prava u Rusiji.

"Ova unutrašnja represija se ubrzava usred tekuće vojne agresije Rusije protiv njenog suverenog susjeda Ukrajine. Ruska vlada nastavlja da otvoreno ignoriše sve međunarodne obaveze vezano za poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda", istaknuto je u tekstu deklaracije. 

EU ponavlja poziv ruskim vlastima da Navaljni momentalno i bezuslovno bude pušten na slobodu.

"Pozivamo ruske vlasti da ispoštuju privremenu mjeru koju je odobrio Evropski sud za ljudska prava u pogledu prirode i obima rizika po život gospodina Navaljnog", piše u tekstu deklaracije. 

Podvučeno je da se zemlje kandidati Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Albanija, zemlja Procesa stabilizacije i pridruživanja i potencijalni kandidat BiH, i zemlje EFTA Island, Lihtenštajn i Norveška, a i Ukrajina i Gruzija, svrstavaju sa ovom deklaracijom.

Podsjetimo, Navaljni koji je proglašen krivim za pronevjeru i nepoštovanje suda, već služi kaznu od dvije i po godine u zatvoru istočno od Moskve zbog kršenja uslovnog otpusta u vezi s optužbama za koje kaže da su izmišljene kako bi se osujetile njegove političke ambicije.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније