Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

02. 04. 2022. 21:35 >> 23:17
4

IZVJEŠTAJ EP

Amandmanima traže istragu o Đukanovićevim of-šor firmama

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) podnijeli su 236 amandmana na nacrt izvještaja tog parlamenta za Crnu Goru, čiji je autor izvjestilac za našu zemlju Tonino Picula. U amandmanima, u koje je Portal RTCG imao uvid, konkretnije se poziva na reformu izbornog zakonodavstva, snažniju borbu protiv korupcije i zaštitu prava nacionalnih manjina. 

Jedan od amandmana, naveden kao amandman 84, tiče se predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. 

"Zauzima stav da je Crna Gora jedna od najugroženijih zemalja kada je u pitanju korupcija u Evropi danas, podvlači u tom smislu da je čak predsjednik Đukanović optuživan da je umiješan u nekoliko slučajeva zloupotrebe na najvišem nivou države, te da su 'Panamski papiri' otkrili su da on i njegov sin Blažo osnovali of-šor kompanije u nekoliko poreskih rajeva", navodi se u tekstu amandmana koji su predali poslanci Tijeri Marijani i Žan Lin Lakapel. 

Šef Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik pozvao je crnogorske vlasti da pokrenu temeljne istrage o bilo kom kršenju zakona koje je razotkrila afera "Pandora papiri". 

Podsjetimo, akteri afere "Pandora papiri" su upravo Milo i Blažo Đukanović. 

Amandman je podnio i sam Tonino Picula, ističući da "podstiče crnogorske vlasti da nastave da se bave postojećim nedostacima u rješavanju slučajeva organizovanog kriminala i oduzimanja imovine stečene kriminalom". 

Bilčik je dodao i amandman da "je Crna Gora izložena stranom miješanju i zlonamjernoj kampanji dezinformacija koje potiču iz Rusije". 

Takođe, Picula je podnio i amandman kojim poziva Evropsku komisiju da razmotri ekonomsku i finansijsku pomoć EU za zemlje Zapadnog Balkana koje se pridružuju svim sankcijama EU protiv Rusije, usmjerenu na ublažavanje posljedica krize nastale kao rezultat ruske invazije Ukrajine. 

Poslanik Fabio Kastaldo predao je amandman kojim "poziva Crnu Goru da preduzme konkretne mjere da obezbijedi da zemlja ne postane bezbjedna zona za skrivanje imovine ruskih oligarha kojima prijete međunarodne sankcije". 

Bilčik u posebnom amandmanu podvlači važnost strateškog saveza Crne Gore sa EU i sa NATO, osuđuje pokušaje u vladi, sektoru bezbjednosti i vojsci da dovedu u pitanje stratešku orjentaciju Crne Gore, te podstiče crnogorske vlasti da sarađuju sa EU i NATO u oblasti otpornosti na strano miješanje, strane manipulativne dezinformacije i na planu sajber bezbjednosti. 

Takođe, Picula u amandmanu poziva sve parlamentarne stranke da se potpuno angažuju u radu parlamenta i da se izbjegne dalja polarizacija na političkoj sceni. Navodi da su politička volja i široki međustranački dijalog, kao i pravilno funkcionisanje demokratskih institucija, ključni za Crnu Goru i njen napredak u pristupnim pregovorima. 

Parlamentarac iz reda "Zelenih" Tomas Vajs u posebnom amandmanu napominje da je lider stranke URA Dritan Abazović dobio mandat od predsjednika Crne Gore da formira novu vladu sastavljenu od proevropskih partija. Kaže da je to veoma dobrodošlo, posebno u svjetlu nedavne ruske invazije Ukrajine i kontinuiranog uticaja proruskih političkih partija i narativa u državi. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније