Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

07. 03. 2022. 18:03 >> 18:54
34

SNP ZA MANJINSKU VLADU

Joković: Pregovori sa Abazovićem mogu početi sjutra, optimista sam

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković rekao je da je Glavni odbor ovlastio predsjedništvo stranke da razgovara sa mandatarom Dritanom Abazovićem o ulasku u maninjinsko-tehničku vladu. Kako je rekao, odluka je donijeta u demokratskoj atmosferi i svako ko je imao drugačije mišljenje maksimalno je ispoštovan. Više od dvije trećine članova Glavnog odbora podržalo je pokretanje pregovora o ulasku Socijalističke narodne partije u manjinsko-tehničku vladu. Predlog da SNP bude dio vlade podržalo je 97 članova GO, što je za desetak glasova više nego što je bilo potrebno. Protiv su bila 32 člana Glavnog odbora.

Joković je rekao da SNP čvrsto stoji na svojim pozicijama i ostaje na putu kojim je koračala 25 godina, te da stranka nije uradila ništa protiv svojih interesa. Kazao je da funkcije nijesu najvažnije za SNP. 

"Prioriteti su Temeljni ugovor sa SPC, popis stanovništva, Otvoreni Balkan, čišćenje biračkog spiska, zakon o porijeklu imovine, zakon o lustraciji, izbore u jednom danu...To su naši uslovi...Nadam se da će ova vlada uraditi ono što nije vlada Zdravka Krivokapića", rekao je Joković. 

On je podvukao da će SNP ići samostalno na beranske izbore. Kazao je da nema ništa protiv protesta koji je danas održan ispred prostorija SNP od strane jednog broja članova nikšićkog odbora. 

"SNP je demokratska stranka. Članovi OO SNP Nikšić su glasali kako su glasali", rekao je Joković.

On je ponovio da SNP ne podržava da SDP i SD budu dio vlade, imajući u vidu njihovo ranije političko djelovanje i veze sa prethodnim režimom.  

Joković je rekao da žale zbog ratnih dešavanja u Ukrajini i da će SNP o rezoluciji u parlamentu i svemu, kada za to dođe vrijeme, iznijeti stav. 

Najavio je da pregovori sa mandatarom Dritanom Abazovićem mogu početi već sjutra, te da je optimista. 

"Vjerujem da to može biti uspješno završeno, moramo imati deblokadu institucija", kazao je Joković. 

Ispred prostorija SNP-a došli su pojedini članovi nikšićkog i još nekoliko opštinskih odbora stranke, koji su odlučili da protestuju zbog najave da će SNP možda postati dio manjinske vlade.

Tomislav Bulajić iz nikšićkog SNP-a kazao je prije sjednice da su svi članovi odbora iz tog grada jednoglasno bili protiv najave o učešću u manjskoj vladi, da bi, kako je naveo, u međuvremenu promijenili mišljenje.

"Nemojte me pitati zašto, to je tipično crnogorski. Slavko Perović - Liberalni savez, Novak Kilibarda - Narodna stranka, Darko Pajović - Pozitivna, Drago Đurović - Nikšić, Stevan Džaković - Budva, Bruna Lončarević - Kotor. To se zove izdaja", kazao je Bulajić novinarima.

Istakao je da je rukovodstvo SNP-a uvijek bilo slabo, za razliku od časnog i poštenog članstva. 

"Svaki put nas je izdalo, prešlo ili osnovalo druge partije....", rekao je Bulajić.

Dodao je i da se boji se lošeg rezultata partije na lokalnim izborima.

Lider SNP-a, Vladimir Joković, podsjetio je ranije da je za odluku na Glavnom odboru potrebna dvotrećinska podrška.

Joković je kazao da je predsjedništvu SNP-a prihvatljiv ulazak u manjinsku vladu, pod uslovima koje su postavili i uz dogovor o svakom detalju.

"Glavni odbor će odlučiti o ulasku, a predsjedništvo je samo konsultativni dio i ono nema moć odlučivanja“, rekao je Joković agenciji Mina.

Mandatar za sastav vlade Dritan Abazović izjavio je polovinom prošle sedmice da odgovor SNP-a vezano za ponudu da budu dio nove vlade očekuje vrlo brzo. 

Пратите нас на

Коментари34

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније