Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 05. 2021. 09:24   >>  11:35

21. MAJ

Partije čestitale Dan nezavisnosti

Političke partije čestitale su danas građanima i građankama 21. maj, Dan nezavisnosti.

SD: Crna Gora opstajala na ljubavi, nikad nacionalizmu

Mjerna jedinica Crne Gore je ljubav i nikad mržnja, baš kao što je mjerna jedinica pravog patriotizma prihvatanje različitog i nikad nacionalizam. Mala Crna Gora se vjekovima iznova potvrđivala upravo zato što je shvatala tu suštinu: ljudi, sa svim njihovim različitostima, su Crna Gora, navodi se u čestitki Socijaldemokrata povodom Dana nezavisnosti. 

Poručuju da ova zemlja nije opstajala na negaciji i mržnji, nego na afirmaciji sopstvenih vrijednosti, istih onih koje nam sada istorija nameće da zajednički snažno reafirmišemo.

"I zato, uvaženi građani Crne Gore, ne dajte se ubijediti da je ljubav prema državi "otrcana" niti da je to banalizovana podrška bilo kojoj političkoj opciji. Država nije fraza, nego kuća koja omeđuje naše i živote sve naše djece, i u tome nema ništa banalno. Naprotiv", navodi Socijaldemokrate.

"Ta kuća od Duklje, Zete do Crne Gore; preko Berlinskog kongresa do obnove nezavisnosti 2006; od Oktoiha do prvog fakulteta, pokazala je da je vrijedna. Ona nosi duh ovog podneblja, koji nikad nije mirovao i ikad se nije mirio sa nepovoljnim okolnostima koje su ga nerijetko snalazile. Taj duh ostao je do dan danas netaknut, kao izvor sa koga se napaja svaka nova generacija", dodaje se.

U čestitki Socijaldemokrata se dodaje: 

"Te generacije dalje će svoju kuću uljepšavati, nadograđivati, braniti je kad treba, i provjetravati je uvijek kad budu osjetili da se teže diše. I zato će ta kuća opstati onako kako je i do sad: na ljudima. Onima širokog duha, talentovanim, stručnim i posvećenim. Oni će svoje vrijednosti prenositi zauvijek, a sa njima i Crnu Goru. Oni će nastaviti da budu dio svijetle istorije, koja je vazda potirala mrak svakog nacionalizma."

Bokeški forum: Slobodna CG znači slobodan pojedinac

Bokeški forum čestitao je Dan nezavisnosti svim građanima Crne Gore. 

"U ovom danu slavlja ova njegova mudrost treba da nam bude nauk i zvijezda vodilja. Da Crnu Goru i za druge stvaramo onakvom kakvom je želimo za sebe. Plemenitu, ponosnu, gordu, jedinstvenu... Crnu Goru bez podijela i otimanja, Crnu Goru u kojoj ćemo poštovanjem različitosti pokazati koliko poštujemo ono što sami jesmo", piše u čestitki.

Ističu da slobodna Crna Gora znači slobodan pojedinac, a slobodna Crna Gora znači i pamet i želju i htijenje da dajući najviše dobrog drugima, pravimo i sebe boljima.

"Zalažući se za Crnu Goru bez antagonizama i predrasuda, poštujući svačiju različitost, stvorićemo je istu za sve. Ponosnu, kakva je bila kroz njenu slavnu istoriju. U duhu jednakosti i zajedništva, svim građankama i građanima Crne Gore čestitamo Dan nezavisnosti", dodaje se. 

HGI: Njegovati vrijednosti koje jačaju državnost

Hrvatska građanska inicijativa čestitala je svim građankama i građanima Crne Gore  Dan državnosti.

"Današnji datum predstavlja potvrdu da zajednički možemo ostvariti velike pobjede, ali i nadahnuće za izazove koji su pred nama. Nastavimo njegovati vrijednosti koje jačaju crnogorsku državnost, kroz multikulturalizam, sklad, toleranciju i suživot", navodi se u čestitki. 

Partije su i juče uputile čestitke povodom Dana nezavisnosti >>>

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније