Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 05. 2021. 14:52 >> 17:48
2

ČESTITKE

"CG jubilej dočekuje u teškoj situaciji"

Političke partije čestitale su danas građanima i građankama 21. maj, Dan nezavisnosti.

Popović: CG jubilej dočekuje u teškoj situaciji

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da ovu godišnjicu Crna Gora dočekuje u posebno teškoj situaciji, suočavajući se sa duhovima prošlosti, preispitujući sebe i konsolidujući svoje demokratsko i građansko biće.

"Veliki izazovi nijesu ništa novo i nepoznato crnogorskom državnom hodu kroz vjekove, ali je ova država sa svojim narodima, uvijek znala da se nosi sa tim izazovima i iz njih izlazila kao bolja, snažnija i naprednija. Iskra slobode koja je zapaljena već vjekovima ne gasne, ona gori punim sjajem i ljubomorno se čuva u srcu svakog građanina i građanske Crne Gore. Zato ona jeste zemlja svih ljudi koji je iskreno vole i osjećaju i u kojoj ima mjesta za svakoga, za sve različitosti koje smo u najtežim vremenima pretvarali u bogatstvo i zajedništvo", rekao je Popović.

Popović je čestitao 21. maj, svim građanima i građankama Crne Gore.

"Svi zajedno moramo da radimo na očuvanju i prosperitetu svoje države", zaključio je Popović.

BS: CG ponovo na jednoj vrsti istorijske raskrsnice

Predsjedništvo Bošnjačke stranke (BS) saopštilo je da je Crna Gora ponovo na jednoj vrsti istorijske raskrsnice na kojoj bi morala potvrditi put u izvjesniju budućnost.

"Nažalost, danas moramo konstatovati još i da u našem društvu postoji zabrinjavajući nivo fašističke, nacionalističke i šovinističke retorike i to je problem kojem se mora posvetiti dužna pažnja. Država se mukotrpno gradi i izgrađuje, zato je moramo zajednički čuvati", istakli su iz BS.

Manjinski narodi su, kako navode, dali pečat nezavisnoj Crnoj Gori.

"To je jedna od najboljih istorijskih odluka koju su Bošnjaci i ostali narodi donijeli u posljednjih pola vijeka", dodali su iz BS-a.

Predsjedništvo BS-a uputilo je čestitke svim građanima Crne Gore u zemlji i dijaspori povodom 21. maja, Dana nezavisnosti.

SDP: Prilika da vrednujemo istorijsko dostignuće

Petnaest godina od obnove nezavisnosti prilika je za svođenje mnogih rezultata ostvarenih u tom važnom periodu utemeljenja države. Prilika da objektivno vrjednujemo ogromno istorijsko dostignuće obnove države ali i sagledamo propuštene prilike da Crna Gora danas bude bolja nego što jeste, saopšteno je iz SDP-a.

"Crna Gora i danas nakon 15 godina suočava se sa izazovima osporavanja njenog modernog građanskog identiteta i pokušajima revizije progresivne vrjednosne paradigme, na kojoj je još početkom 90ih godina prošlog vijeka i iznikao antiratni pokret za nezavisnu i evropsku Crnu Goru. Upravo zbog toga sve progresivne, građanske i državotvorne snage moraju biti istrajne u odbrani i očuvanju Ustavnog koncepta države, njenog strateškog evropskog i euroatlantskog usmjerenja", piše u saoštenju.

Multikulturalizam, antifašizam, građansko i sekularno ustrojstvo su, kako navode iz partije, fundamentalne vrijednosti crnogorskog društva i sa njima nikada ne može niti smije biti kompromisa.

"Crna Gora, da bi opstala i bila vječna kroz vjekove takođe mora pred sobom imati i cilj da vjera u Crnu Goru bude opet i puna vjera u njenu pravdu.
Jedino Crna Gora koja ima osjećaj jednakosti, pravičnosti i solidarnosti je Crna Gora spremna za nove velike istorijske iskorake. Jedino takva Crna Gora, uz beskompromisno očuvanje njenih temeljnih Ustavnih određenja, je dostojna generacija koje dolaze. SDP vjeruje i svim svojim bićem boriće se za takvu Crnu Goru. Neka nam je svima srećan Dan nezavisnosti Crne Gore i da ga vječno slavimo", navodi se u čestitki SDP-a.

Vuković: Pomirenje i vladavina prava garant vječnosti CG

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković, čestitao je u ime SO i u svoje ime, svim građankama i građanima  državni praznik – Dan nezavisnosti.

"Crnu Goru čuvamo čuvajući mir, njegujući zajedništvo i jačajući njene institucije. U društvo prosperitetnih država i gradova, ne možemo stići sa podjelama, urušenim institucijama, uništenom privredom, a što smo sve vidjeli u proteklom periodu. Pomirenje, vladavina prava, reforme i stabilan privredni rast su garant održivosti i vječnosti naše države. To je garant prosperiteta i napretka svih njenih građana", navodi se u čestitki Vukovića.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније