Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.Mi.

09. 08. 2020. 11:42   >>  22:32 41

BERANE

Partije osudile nacionalističke grafite

U beranskim naseljima Hareme, Talum i Obalsko, naseljenim, uglavnom, bošnjačko-muslimanskim stanovništvom, jutros su na zidovima kuća osvanule poruke mržnje, uz portrete četničkih vođa. To su osudile brojne stranke i koalicije.

„Četnička ikonografija i okupljanje četnika u Beranama, kao i zastrašujuće poruke koje se plasiraju ovih dana, ne smiju da prođu bez adekvatne reakcije nadležnih organa. Svima je poznato da četništvo simbolizuje šovinizam, mržnju i zločine, s toga, pozivamo nadležne da pronađu aktere najnovijih prijetnji i uvreda, sudski ih procesuiraju, jer fašističke poruke moraju biti sankcionisane u građanskoj i pravnoj državi'', navode u saopštenju.

Poručuju da su sigurni da će građanska Crna Gora i građansko Berane osuditi i odbaciti takve poruke.

''Očigledno da neko ovakvim gnusnim porukama želi da zastraši muslimane koji žive u ovom gradu. Poručujemo da Bošnjake i muslimane to neće uplašiti, znamo da su to aveti prošlosti koji odlaze u istoriju'', poručuju iz BS.

Kako su saopštili, grafiti ovakve sadržine nikako ne smiju poremetiti dobre, prijateljske i komšijske odnose koje Bošnjaci gaje sa svojim komšijama drugih vjera i nacija.

''Adresa za grafite beranski DPS''

Grafiti koji su osvanuli u Beranama za svaku su osudu. Adresa za sporne grafite mogu biti samo aktivisti lokalnog DPS-a, saopštila je odbornica Demokratskog fronta u Beranama Jelena Božović.

''Juče je opet porušen krst koji se nalazi na brdu prema Manstiru Djurđevi stupovi, a sinoć su osvanuli ovi sporni grafiti. Provociranje jednih i drugih kako bi se vještački izazvale netrpeljivosti. Samo ovog puta niste dobro osmislili plan za vaše igre jer smo odavno prozreli vaše namjere. Grupa Beranaca odmah je reagovala,prekrečila neke grafite, a vlasnici nekih kuća na čijim zidovima su otisnute sporne poruke rekli su da prepoznaju ove zlonamjerne provokacije i da su svjesni sa čijih adresa dolaze'', kazala je Božović.

Ona je istakla da sad treba počiniti neke promjene upravo zbog naše omladine.

''Jedini način da Crna Gora uspije i jedini način da Crna Gora ima budućnost jeste da svi građani stanu kao jedno i da zajedno radimo na obnovi jedne jedine zemlje koju imamo – zemlje koja pripada svima nama, ma kako se mi izjašnjavali, kao Crnogorci, Srbi, Bošnjaci ili Albanci. Ova zemlja pripada svima nama, a ne samo pojedincima na vrhu DPS-a'', zaključila je ona.

"Primitivan pokušaj podizanja međunacionalnih tenzija"

Koalicija "Crno na bijelo" pozvala je policiju i tužilaštvo da u što kraćem roku pravdi privedu i adekvatno kazne autore nacionalističkih grafita u Beranama.

"Povampirene fašističke snage i uoči ovih izbora, kao i devedesetih godina prošlog vijeka, ali i mnogo puta kasnije, u atmosferi straha, pokušavaju polarizovati biračko tijelo i izbornim rezultatom postignutim u atmosferi straha ovjeriti nepromjenjivost političkog stanja u državi sa svim katastrofalnim socijalnim i ekonomskim posljedicama", navodi se u saopštenju koalcije. 

Lista “Crno na bijelo” osuđuje izbornu “promociju” četništva i poziva državne organe da ovaj i slične slučajeve po hitnom postupku istraže i njegove nalogodavce i izvršioce najstrožije kazne i o svemu obavijeste javnost.

"Pozivamo sve političke subjekte, učesnike u tekućem izbornom procesu, a naročito opozicione da se oglase i ograde od ovih fašističkih prijetnji i provokacija. U suprotnom smatraćemo ih direktno odgovorimim za podizanje nacionalne i vjerske netrpeljivosti i garantom održavanja ovog režima."

"Građani svih vjera i nacija koji žive u Crnoj Gori su nebrojanu puta do sad pokazali da su različitosti naše veliko bogatstvo i ovakvi ispadi ne smiju, kao što je to do sad bila praksa, prolaziti nekažnjeno. Mi pozivamo sve građane da ne nasijedaju na jeftine provokacije i ispade pojedinaca, jer samo složno i svi zajedno možemo graditi građansku i evropsku Crnu Goru", zaključuju iz koalicije "Crno na bijelo". 

LP: Nacionalizam zarad sitnih političkih poena

I Liberalna partija najoštrije osuđuje fašističke izlive mržnje u Beranama, četničkom ikonografijom i porukama kojima se prijeti muslimanima u ovom gradu uz gnusne psovke.

"Ono što je posebno šokantno jeste da u takvim činovima stalno učestvuju i pojedini funkcioneri loklane vlasti u Beranama, koja pokušava da opere ruke od onoga što su sami stvorili i što stvaraju godinama i nastavljaju da to rade. Zarad sitnih političkih poena propagirajući velikosrpski nacionalizam, militantnu mržnju i negirajući sve druge nacije i vjere, oni su direktno odgovorni za stvaranje ovakve atmosfere u Beranama", poručuju iz te partije.

Dodaju da je gotovo komično pranje ruku opozicije od ovih gnusnih poruka mržnje.

"Koliko je juče, njihovi najviši funkcioneri i duhovnici su na isti način, otvoreno i u javnosi ali i Skupštini, prijetili muslimanima, nacionalnim manjinama ali i Crnogorcima otkopavanjem oružija, bratoubilačkim ratom i etničkim čišćenjima, prizivajući ratne zločine i krvoloke iz ratova '90-ih. Dodatno, nedavni slučaj zastrašivanja, napada na imovinu i život Hrvata u Beranama koji je imao i svoj sudski epilog, dovoljno govori o besmislenosti teza da ovakve pojave bilo ko podmeće, već je potrebno da pogledamo istini u oči i sučimo se sa ovakvim društvenim anomalijama, njihovim stvarnim uzrocima, i hitno ih eliminišemo", navode iz Liberalne partije. 

Podsjećaju da je Liberalna partija najavila da će predložiti Zakon o zabrani djelovanja fašističkih pokreta.

''Sramne akcije crtanja slike Draže Mihajlovića''

''Osuđujemo sramne akcije crtanja slike Draže Mihajlovića i teksta ispod slike, na bilo čijoj kući da se nađe, a ne na kuće građana muslimanske vjeroispovjesti'', saopšteno je iz Opštinskog odbora DEMOS u Beranama.

Predsjednik OO DEMOS-a Berane, Vladimir Asanović, kazao je da je razlog tog čina očigledno strah od izbora i konstituisanja pravne države.

''Isti narod zna dobro, bilo ili ne bilo dokaza, koje su političke snage sklone ovakvim kukavičkim akcijama. To su isti oni politički subjekti koji sistematski dijele i svađaju građane i narode u Crnoj Gori s ciljem trajne vladavine i pljačke nacionalnih resursa. OO Demosa u Beranama apeluje na građane da ne nasjedaju na ovako sramne provokacije. Između ostalog i slobodnim glasanjem za demokratske snage promjena u Crnoj Gori, zemlji umornoj od podijela, pljačke i svih drugih manipulacija'', kazao je on.

''Četničku ideologiju porazili naši đedovi, DPS garant antifašizma''

Demokratska partija socijalista Berana, najoštrije osuđuje četničko divljanje u Beranama i zahtijeva od nadležnih državnih organa da najhitnije i najenergičnije reaguju i počinioce ovih nedjela privedu zakonu.

''Jučerašnje okupljanje sljedbenika Pavla Đurišića u Gornjem Zaostru, koje je predvodio potpredsjednik Skupštine opštine Berane, te ispisivanje četničkih parola u gradskim multinacionalnim sredinama: Haremima, Talumu i Obalskom naselju, pokazuju uporno istrajavanje četničkih grupacija da naruše multinacionalni i multivjerski karakter našeg grada'', naveli su u saopštenju.

Kako navode, nacionalistički grafiti i nasrtaji na kuće i imovinu manjinskih naroda u Beranama otpočete u noći proslave izborne pobjede koalicije SNP-DF, nastavljene su paljenjem prodavnice u Docu, kolonama automobila sa zastavama drugih država, četničkim orgijanjem u Gornjem Zaostru i sramnim paraloma kao najnovijim činom.

Ističu da je Demokratska partija socijalista u kontinuitetu upozoravala javnost na dvoličnost funkcionera Socijalističke narodne partije i pročetničko djelovanje vojvoda iz Demokratskog fronta, čiji aktivisti neprestano nasrću na multinacionalni sklad u Beranama – gradu Vjesniku mira.

''DPS Berane poručuje četničkim grupama i njihovim vođama u lokalnoj vlasti, da u našem gradu nema mjesta njihovoj ideologiji, jer su tu ideju porazili naši đedovi, a antifašizam živi i živjeće još snažnije, čemu je garant naša partija. Građanima Berana poručujemo da Demokratska partija socijalista kao građanska partija i konstituent državne vlasti, garantuje sigurnost svim građanima i njihovoj imovini, bez obzira na nacionalno, vjersko ili bilo koje drugo opredjeljenje'', zaključuju u saopštenju.

SD: Natpise u Beranama ne smijemo da prećutimo

Socijaldemokrate osuđuju ispisivanje grafita uvredljivog sadržaja, koji su jutros osvanuli na pojedinim kućama naših sugrađana u Beranama. Ovakve i slične uznemirujuće situacije ne bi smjele da se dešavaju u bilo kojoj sredini, a pogotovo ne u 21. vijeku i to u zemlji kandidatu za članstvo u Evropskoj Uniji, saopštili su iz te partije.

''Mi želimo da živimo u modernom civilizovanom društvu koje treba da bude dio evropske tekovine. Natpise u Beranama doživljavamo kao najprizemniju uvredu naših prijatelja, komšija i sugrađana koju ne smijemo i ne želimo da prećutimo. Nastojimo da gradimo zajednicu u kojoj će ovakve i slične ekscesne situacije biti nepoznanica i u kojoj će se svaki građanin osjećati ugodno bez obzira na bilo koju specifičnost'', navode u saopštenju.

Pozvali su sve nadležne organe da u skladu sa svojim nadležnostima najhitnije stanu na put ovim negativnim trendovima i da se vinovnici ovih nemilih događaja najhitnije procesuiraju.

Takođe, očekuju i od drugih relevantnih društvenih subjekata da osude ovakvo postupanje jer je Berane u svojoj tradiciji oduvijek bilo prepoznato kao multinacionalna i multikonfesionalna sredina kakva treba ostati i ubuduće.

''Socijaldemokrate dosljedno istrajavaju na očuvanju i njegovanju temeljnih vrijednosti samosvjesne Crne Gore, a to su njen građanski i multinacionalni karakter. Nismo niti ćemo ikada praviti kompromise sa državnim interesima i sklapati bilo kakve aranžmane na državnom i lokalnom nivou sa onima koji u suštinskom smislu ne baštine navedene civilizacijske vrijednosti'', zaključuju u saopštenju.

HGI: Nije prvi put da ovakve poruke stižu iz Berana

Nacionalističke poruke najoštrije su osudili iz hrvatske građanske inicijative (HGI).

"Smatramo da ovakvi grafiti i slični sadržaji štete dobrim i prijateljskim odnosima, kao i da narušavaju sklad i mir u vremenu kada trebamo biti svjesni snage zajedništva i korektnih međuljudskih odnosa", kazali su iz HGI.

Uz osude iz te partije su izrazili nadu da će se nalogodavci pronaći u najkraćem roku te odgovarati za postupke.

"Nije prvi puta da iz Berana dolaze ovakve poruke i zbog toga je potreba odlučna reakcija svih nas", kazali su iz HGI.

PzP: DF-a ravnopravnost i pomirenje

Iz beranskog PzP-a kazali su da je politika DF-a ravnopravnost i pomirenje svih u Crnoj Gori.

“Jedno je sigurno, da uvijek poslije ovakvih sramotnih udbaških aktivnosti i pokušaja narušavanja multietničkog sklada u opštini Berane DPS doživi novi poraz, jer građani Berana najbolje znaju ko je krao sopstvene građane, a ko krade taj i laže, i da je došlo vrijeme za istinu. To će pokazati 30. avgusta i već viđeni najgori rezultat DPS-a u Beranama”, navodi se u reagovanju.

Oni su pozvali Berance svih vjera i nacija da glasaju za promjene i budućnost Crne Gore.

Hrvatska reformska stranka: Što prije naći vinovnike događaja u Beranama

Hrvatska reformska stranka Crne Gore najoštrije osuđuje poruke mržnje, koje su osvanule na kućama građana islamske vjeroispovijesti u Beranama.

"Ovakvim učestalim ponašanjima i porukama određenih grupa, kao i jučerašnjem okupljanju u Beranama, sa dobro znanom nacionalističkom ikonografijom, institucije mora da daju vrlo jasan odgovor. I zato pozivamo nadležne da što prije nađu vinovnike ovih događaja i najoštrije kazne, kako se ovakvi nemili događaji ne bi ponavljali i uznemiravali ne samo manjine već sve građane ove države", navodi se usaopštenju.

FORCA: Partije da šire toleranciju i osude dešavanja u Beranama

Nova Demokratska Snaga Forca oštro je osudila dešavanja u Beranama. Zahtijevaju od državnih organa beskompromisnu akciju protiv svih onih koji šire međunacionalnu i međuvjersku mržnju, dok od političkih subjekata, koji učestvuju na ovogodišnjim izborima, kako su kazali, očekuju širenje tolerancije i oštru osudu ovakvog djelovanja.

"Politika za koju smo mislili da je jednom zauvijek poražena pojavila se na grafitima na ulicama Crne Gore, prodsjećajući nas na jezik mržnje koji je toliko urezan u našu memoriju, a koji je za posljedicu imao Srebrenicu, Račak, Merkale, Loru, Kaluđerski laz", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари41

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније