Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Portal RTCG ]

23. 08. 2024. 06:46 >> 17:41
1
Čitaj mi:

KRIZA NA GRAĐEVINSKOM TRŽIŠTU

Zaobilaznica oko Rožaja nikako da se završi: Čeka se treći tender

Uprava za saobraćaj neće odustati od projekta završetka radova na zaobilaznici oko Rožaja i spremna je da, nakon usvajanja rebalansa državnog budžeta, krene u proceduru javnih nabavki i treći tender sa uvećanom cijenom.

To je Portalu RTCG kazao direktor ove Uprave Radomir Vuksanović, ukazavši da trenutnu krizu na građevinskom tršištu.

„Kriza je ne samo u Crnoj Gori, već u regionu, ali mi ćemo pokušati sa većom cijenom, koja nam je rebalansom državnog budžeta odobrena, da riješimo ovaj problem i ovaj projekat konačno dovedemo do kraja“, rekao je Vuksanović.

Planom javnih nabavki za ovu godinu za ovaj posao Upravi za saobraćaj iz državnog budžeta bilo je odobreno 6.611.000, sa PDV još 1.388.310 eura, kao i dodatnih 123.900, plus PDV 26.019 eura, za stručni nadzor, što ukupno čini 8.149.229 eura.

Za ovaj novac, sada je očigledno, niko nije želio da se prihvati da završava poslove koji su ostali nezavršeni, nakon raskida ugovora sa bosanskom firmom “Euroasfalt”.

Direktor Uprave za saobraćaj nije za sada pricizirao za koliko bi na trećem tenderu, nakon rebalansa državnog budžeta, bila veća cijena u odnosu na prehodna dva neuspješna tendera.

Uprava za saobraćaj je sa bosanskom firmom “Euroasfalt i partneri” raskinula ugovor i oduzela im ovaj posao u oktobru prošle godine, jer su probili sve moguće rokove, i povukli se sa radilišta ostavivši veliki dio posla nezavršenim.

Na tim tenderima za završetak poslova je bilo naglašeno da radovi ne mogu da traju kraće od 350, ali ni duže od 450 dana.

Portal RTCG je u više navrata pisao zaobilaznici oko Rožaja, kao projektu koji je u narodu naziv dobio naziv „Skadar na Bojani“, zbog činjenice da je od početka prve faze prošlo čitavih šesnaest godina.

Uz podršku Instituta alternativa (IA) obavljeno je i vrlo ospežno istraživanje kojim je kroz preciznu dokumentaciju, dobijenu od Uprave za sabraćaj putem slobodnog pristupa informacijama, i pokazalo se kako je neodgovornost institucija, prije političkih promjena 2020. godine, dovela do toga da ni poslije toliko vremena projekat nije završen i koliko je posla ostalo da se još obavi.

Građani Rožaja su vrlo nepovjerljivi kada se radi o ovom projektu, ali nije ni čudo ako se zna da je prva faza počela da se gradi početkom 2008. godine i trebalo je da bude završena do kraja iste godine.

Četiri godine nakon toga izvođač „Konstruktor inženjering“ iz Splita je otišao u stečaj, a iz posla su se izvukli i podizvođači „Integral inženjering“ iz Banja Luke i u to vrijeme tek formirana podgorička kompanija „Bemaks“.

Najave tadašnjeg ministra saobraćaja Ivana Brajovića da će ubrzo raspisati tender i završiti poslove prve faze u 2014. godini, ostale su mrtvo slovo na papiru.

Sarajevska firma „Euro asfallt“ sa partnerima posao izgradnje druge faze i dovršetka prve, dobila je 2017. godine, kada je ministar već bio kadar Bošnjačke stranke (BS), Osman Nurković.

Oko dvadeset miliona eura je bilo opredijeljeno za taj poduhvat, iz kredita Evropske investicione banke (EIB).

Bosanci sa partnerima iz Crne Gore imali su roko od 730 dana, ili dvije godine da projekat privedu kraju, od uvođenja u posao, u decembru 2017. što je značilo da su ga morali završiti do kraja 2019. godine.

Nekoliko pehova, kao što je rušenje mosta Veliki Ibarac i urušavanje tunela Ibarac, zatim pandemija korona virusa, kao i neriješeni imovinsko pravni odnosi, bili su navodno razlog zbog čega je taj rok produžavan dva puta, do kraja 2021. godine.

Bosanska firma, koja je u međuvremenu došla u Crnoj Gori na loš glas i zbog puta preko Jelovice, koji su gradili četiri godine duže od predviđenog roka i preko dvadeset miliona skuplje od ugovorene cijene, ni ovaj rok za završetak zaobilaznice oko Rožaja nisu ispoštovali.

Oni su se povukli iz posla kada su naplatili oko 17,5 miliona eura, ali su im nove crnogorske vlasti naplatile penale u iznosu od preko milion eura i raskinuli ugovor sa njima u oktobru prošle godine.

Zaobilaznica oko Rožaja, za koju su mnogi tvrdili da je politički projekat, počinje u mjestu Zeleni na ulazu u Rožaje iz pravca Srbije, i završava se kod mosta Crnja, na izlazu iz grada. Na toj trasi najzahtjevniji djelovi su bili dva mosta i dva dunela, a fotografije sa terena pokazuju da je sve ostalo u prilično lošem stanju i sa velikim obimom poslova.

„Euroasfaltu“ je neko vrijeme moglo biti da se u Rožajama ponašaju kao da su kod kuće, ali se situacija promijenila sa političkim promjenama u Crnoj Gori, kada su i neki građani podnijeli protiv njih tužbe zbog devastiranja velikih površina zemljišta.

Njihov drugi problem, koji je ustvari prvi, je taj da protiv „Euroasfalta“ postoje dva predmeta u Specijalnom državnom tužilaštvu Crne Gore.

Za stanovnike Rožaja mnogo je, međutim, bitnije da se na jesen, kada se očekuje objavljivanje trećeg tendera, pojavi neka ozbiljna firma koja će „zakrpiti“ sve ono što je ostalo iza Bosanaca, i ovaj projekat konačno dovede do kraja.

Nakon objavljivanja tog tendera, biće poznato koliko je Crna Gora na gubitku zbog toga što ni prva ni druga faza projekta zaobilaznice oko Rožaja nijesu završene u ugovorenim rokovima i cijenama.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније