Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.L.B.

01. 08. 2024. 18:05 >> 18:05
1

O EVROPI SAD 2

Pižurica: Niko neće zaustaviti uvećanje plata u Crnoj Gori

Fiskalna strategija nije i ne može biti uzrok inflacije u Crnoj Gori. Inflacija nije rasla zbog implementacije programa Evropa sad 1, niti će rasti zbog impelmentacije programa Evropa sad 2, poručuje poslanik Pokreta Evropa sad Miloš Pižurica.

Kako navodi u saopštenju za javnost, inflacija u Crnoj Gori od 2020. do 2024. je prosječna u odnosu i na region, razvijenije i manje razvijene zemlje EU.

“U uslovima globalne inflacije i ekonomske krize, imamo povećanje plata i penzija u Crnoj Gori, što je nezabilježeno i u regionu i EU. Koliko samo treba da je neko uplašen za politički opstanak pa da upravo oni koji su smatrali da je za život u Crnoj Gori dovoljno 222 eura sada zamjeraju koliko će iznositi povećanja na plate. Znači, plate će biti povećane - ne smanjene, kao što su upravo ovi "dušebrižnici" radili preko 30 godina! Naš odgovor je jasan: biće uvećane i plate i penzije i životni standard! Nema prepreka za ovu Vladu koja dokazuje da može i više i bolje od svih do sada”, poručuje Pižurica.

Ostaju, kako kaže, samo isprazne priče koje demantuju svakodnevno, isključivo rezultatima, likvidnom državnom kasom, suficitom, investicijama i unaprijeđenim životnim standardom.

“Realizujemo do kraja program Evropa Sad 2 i kao kule od karata padaju u vodu zlonamjerne prognoze da će doći do Grčkog scenarija, dešava se sve suprotno od toga”, ističe poslanik PES-a.

On poručuje i da nema uvećanja PDV-a ili bilo kojeg drugog nameta, a na štetu naroda.

“Zato nije ni čudo da su ovakve prognoze davali ljudi koji su povećavali PDV sa 17 na 19% samo da bi vratili "burazerski" dogovor Đukanović – Deripaska. Tako su i 2018. godine nastavili još jačim tempoma i sa 19 povećali PDV na 21% i bez imalo brige o građanima - smanjili plate za 6% i vrhunac svega, uz sve to, povećali su cijenu struje”, ističe Pižurica.

Očekivana je, kaže on, ovolika ljutnja i ogorčenje, raznorazne insinuacije, neistine, vapaji, kako bi zaustavili temeljne ekonomske reforme.

“Gube mehanizme ucjena i strahovlade, raznoraznih manipulacija i svega što su radili, jer ne znaju za bilo koji drugi način punjenja budžeta osim da zavuku ruku u džep građana. Nikada više takva Vlada, nikada više Crna Gora na ivici održivosti i siromaštva”, ističe Pižurica.

On podsjeća da je minimalna neto zarada je u periodu 2024, u odnosu na 2020. godinu porasla 102,7% (sa 222 eura na 450 eura), dok je inflacija u ovom periodu kumulativno porasla 31,4%.

“To znači da je minimalna neto zarada porasla za 54,2% više od inflacije. U isto vrijeme, minimalna penzija je porasla 206,1%, sa 147 eura na 450 eura, što znači da je minimalna penzija porasla 132,9% više u odnosu na rast inflacije za period 2024/2020. Suficit budžeta dokazuje koliko je besmislena teza opozicije o ugroženosti javnih finansija”, poručuje Pižurica.

On istiće i da 44. Vlada čini sve što je u njenoj moći da ublaži posljedice inflacije.

“Ograničavamo marže na osnovne životne namirnice u trgovinskim lancima, kako bismo smanjili cijene i olakšali teret našim građanima. Radimo na tome da privučemo strane trgovinske lance kako bi stvorili zdraviju konkurenciju i spriječili potencijalno oligopolističko formiranje cijena”, ističe Pižurica i dodaje da Fiskalna strategija nije i ne može biti uzrok inflacije u Crnoj Gori.

“Niti je inflacija rasla zbog implementacije programa ES1 niti će rasti zbog impelmentacije programa ES2. Želim da postavim jednostavno pitanje svima koji ovo insinuiraju, da li bi smanjenjem plata trgovački lanci smanjili cijene u svojim objektima? Budućnost Crne Gore vidimo u ekonomskom blagostanju i niko nas ne može zaustaviti da dođemo do tog cilja. Evropa sad 2 – vrijeme je”, zaključuje Pižurica.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније