Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj.

19. 07. 2024. 08:15 >> 08:49
1

ANALIZA

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu TVCG ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić. Predstavnica USSCG Ivana Mihajlović kaže da podržavaju svako povećanje zarada, ali da je sindikat predlagao drugačiji model za koji su smatrali da je održiviji i po kome je minimalna zarada jedinstvena. Predsjednik Unije poslodavaca Slobodan Mikavica smatra da će ovo rješenje Vlade donijeti konkurentniju radnu snagu i riješiti problem sive ekonomije.

Nišić je kazala da Vlada nije radila analize ad hoc niti za 10 ili mjesec dana. 

“Ono što se obećalo će se ispuniti. 600 eura zarada za zaposlene do do petog nivoa kvalifikacija je rast od 33 odsto, 800 eura zarada za zaposlene sa šestim stepenom i više kvalifikacija iznosi 70,8 odsto. Nominalni rast ostalih plata biće minimalno od 35 do 135 eura za zaposlene koji trenutno primaju više od minimalne zarade”, kazala je Nišić.

Kaže da je većina građana prijavljena na 450 eura te da poovećanje na 600 eura garantuje im i mogućnost podizanja kredita, kao i veće penzije u budućnosti. Poručila je da će Vlada raditi na kreiranju aktivnih mjera politike za sjever Crne Gore.

Istakla je da Ministarstvo sa Fondom PIO pravi kalkulator koji će svakom penzioneru moći da obračuna penziju i na kom će imati podatke da li su mu uplaćivani porezi i doprinosi.

“Ono što smo slušali prethodnih dana da staž neće uticati na penziju, apsolutno nije tačno. Povećanje minimalnih plata mi ćemo već u januaru imati povećanje svih ostalih penzija oko 50, 60 odsto”, rekla je ministarka.

Istakla je da se niko ne kocka sa Fondom PIO.

Predstavnica USSCG Ivana Mihajlović kazala je da USSCG daje bezrezervnu podršku Vladi da se uvećaju zarade.

“Međutim, juče na konferenciji je više puta istaknuto da je nacrt fiskalne strategije proizvod kompromisa socijalnih partnera. Ono što na žalost nije pomenuto je da je USSCG imala drugačiji model kako da se dođe do povećanja i minimalnih i prosječnih zarada. Naš predlog nije prihvaćen, ali smo rekli da ćemo kroz javu raspravu nastaviti da se borimo za model koji je održiviji, pravedniji”, kazala je Mihajlović.

Ona je istakla da se USSCG protivio uvođenju dvije minimalne zarade.

 “Zato što se time remeti suština i cilj minimalne zarade kao zaštitne kategorije koja mora i nužno da bude jednaka za sve”, kazala je ona.

Smatraju da je očuvanje jedinstvene minimalne zarade i povećanje obračunske vrijednosti koeficijenta i približavanje koeficijenta složenosti onika koji sada postoje u javnoj upravi, odnosno povećanje obračunske vrijednosti koeficijenta i za javni sektor i za privredu.

“Ali bi za privredu bilo dodatno usklađivanje”, kazala je Mihajlović.

Predsjednik Unije poslodavaca Slobodan Mikavica kazao je da prvobitna predložena minimalna zarada od 700 eura nije bila prihvatljiv predlog za poslodavce i smatrali su da bi najprije ugrozila preduzeća na sjeveru.

“Uvažen je naš stav da je 700 eura previše,  s druge strane nije se umanjio doprinos onoliko koliko je bilo najavljeno, već u nekoj manjoj mjeri, što je po meni dobro jer imamo veću osnovicu za oporezivanje i zahvat prema fondu”, kazao je on.

Istakao je da će ovo rješenje donijeti konkurentniju radnu snagu.

“I konkurentniji smo za strane investitore koji uvijek vide uvijek bruto doprinose, a ne neto zaradu koju radnici primaju. Rješavamo probleme sive ekonomije, gdje je bilo evidentno da su plate prešle 450 eura, a na papiru su ostale tolike”, istakao je Mikavica.

Pokušaće da riješe poresku stopu za hotelijere, odnosno ugostiteljstvo.

Čuo se glas privrednika, kaže Mikavica.

“Drago nam je da nas je Vlada poslušala i da su prihvatili naše predloge. Milo mi je i to je najavljen plan za preduzeća na sjeveru”, rekao  je on.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније