Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj.

19. 07. 2024. 07:15 >> 07:15

OŠTEĆENI STEČAJEM

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od 8. jula 2013. godine, na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, po osnovu tog rada utvrdi staž i uplate dodatni doprinosi, u svrhu ostvarivanja prava na penziju.

Kako je objašnjeno u dokumentu, riječ je o bivšim zaposlenima koji su nakon pokretanja stečajnog postupka nastavili da rade na poslovima na kojima se prije pokretanja stečajnog postupka staž osiguranja računao sa uvećanim trajanjem a što se dokazuje potvrdom stečajnog upravnika - Privrednog suda.

"Pa je Vlada Crne Gore saglasna da se bivšim zaposlenima po osnovu tog rada utvrdi staž osiguranja sa uvećanim trajanjem, a nakon toga uplate dodatni doprinosi, a sve u svrhu ostvarivanja prava na penziju shodno članu 17 stav 4 i 197n Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju", navodi se u dokumentu Vlade, 

Ulogu će imati i Agencija za mirno rješavanje radnih sporova. 

“Staž osiguranja koji se računa sa uvećanim trajanjem kao i iznos koji je potrebno uplatiti po osnovu prava iz stava 2 člana 1 Sporazuma, utvrdiće se u postupku pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova na osnovu priložene dokumentacije kao i uvjerenja Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Crne Gore o ukupno utvrđenom stažu osiguranja i stažu osiguranja koji nedostaje za ostvarivanje prava iz člana 17 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju”, navodi se u dokumentu.

Iznos dodatnih dopinosa za staž osiguranja sa uvećanim trajanjem Fond rada Crne Gore ce uplatiti Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje za svakog radnika, u skladu sa postupkom o ostvarivanju prava na isplatu neisplaćenih potraživanja iz stečaja shodno opštim propisima o radu.

"Ostvarivanjem prava na uplatu i ostvarivanjem prava na penziju u skladu Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, smatraće se da su se bivši radnici odrekli prava da po tim osnovama prema Vladi i Fondu rada Crne Gore ispostavljaju bilo kakva druga eventualna potraživanja ili sa njima povezana prava", dodaje se. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније