Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj. [ Mina Business ]

03. 07. 2024. 17:28 >> 17:28

Uprava carina

Novi najavni carinski elektronski sistem u poštanskom i pomorskom prometu

Novi elektronski najavni sistem za obradu podataka o pošiljkama u poštanskom i pomorskom prometu trebalo bi da bude u upotrebi od jeseni, saopšteno je iz Uprave carina.

Posjetom Logističkom centru Pošte Crne Gore u Podgorici obilježen je završni događaj Projekta Uspostavljanja elektronskog najavnog sistema za obradu podataka o pošiljkama (Pre-arrival processing/PAP) u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno, tokom posjete je menadžmentima Uprave carina i Pošte predstavljen novi sistem za PAP poštanske pošiljke, koji je uspostavljen uz tehničku podršku GIZ-a, kroz program njemačke Alijanse za trgovinske olakšice, i finansiran od Vlade Njemačke.

Iz Uprave carina su rekli da su u okviru Projekta stvoreni uslovi za digitalizaciju procesa kako u poštanskom, tako i u pomorskom prometu.

 "Očekivanja su da će obje komponente sistema – za obradu podataka u poštanskom i pomorskom prometu biti u upotrebi od ove jeseni”, rekli su iz Uprave carina.

Oni su dodali da je jedan od koraka u postupku koji je kroz projekat eliminisan već značajno smanjio vrijeme carinjenja poštanskih pošiljki, a da će, kada sistem bude pušten u produkciju, to vrijeme biti dodatno smanjeno.

Iz Uprave carina su podsjetili da je prošle godine potpisan Sporazum o saradnji između Pošte i Uprave, čime je ojačana njihova instutucionalna saradnja i postavljena osnova za novi sistem.

Vršilac dužnosti direktora Uprave carina, Vladimir Bulajić, istakao je da su u okviru projekta realizovane brojne aktivnosti uz korišćenje slovenačkog iskustva i praksi, te da je rezultat projekta funkcionalni sistem, odnosno aplikacija za prethodnu najavu pošiljki koja će ubrzati i olakšati promet robe i carinske procedure.

On je zahvalio GIZ-u na saradnji i podršci, kao i predstavnicima Pošte Crne Gore, koji su bili pouzdan partner tokom trajanja projekta.

 

Kako je naveo Bulajić, završetak projekta u izazovnom vremenu predstavlja uspjeh i rezultat zajedničkog rada obje institucije i važnu nadogradnju elektronskih sistema.

“Projekat uvodi automatizovane, bespapirne obrade podataka o robi, pa će ova aplikacija omogućiti razmjenu elektronskih podataka prije prispeća pošiljki u zemlju i obezbijediti da pošiljka bude što prije moguće isporučena krajnjem primaocu putem Pošte. Prelazak na bespapirno poslovanje i digitalizacija carinskih procedura je nešto čemu stremimo po uzoru na moderne carinske službe", naglasio je Bulajić.

Izvršni direktor Pošte Crne Gore, Josip Djurašković, istakao je važnost ovog projekta za unapređenje usluga Pošte i naveo da je zadovoljan postignutim rezultatima i uspješnom saradnjom sa svim uključenim stranama.

Projektna menadžerka iz GIZ-a, Snežana Vujanović ocijenila je da završetak PAP projekta predstavlja značajan korak naprijed za Crnu Goru u modernizaciji carinskih procedura, unapređenju efikasnosti, jačanju transparentnosi i pojednostavljanju procedura za legalnu trgovinu.

Ona se zahvalila crnogorskim institucijama na konstruktivnoj saradnji i doprinosu u realizaciji projekta.

Pored uspostavljanja PAP sistema, u okviru projekta sprovedeno je više od 15 tehničkih obuka i radionica za službenike institucija koje će koristiti sisteme.

Predstavnici institucija imali su priliku i da posjete Sloveniju, učestvuju na WCO UPU konferenciji u Tokiju, na WTO Globalnom forumu, DHL-u, Deutsche Post, na sastanku Post Europe u Rimu, te ugoste carinske službe Ruande i Kosova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније