Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.B.

20. 06. 2024. 16:45 >> 16:56
Čitaj mi:

UTVRĐEN Predlog zakona o budžetu

U 2023. u svim kategorijama tekućih prihoda zabilježen rast

Na sjednici Vlade Crne Gore danas je utvrđen Predlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2023. godinu. Prema preliminarnim podacima Uprave za statistiku procjenjuje se da je u 2023. godini bruto društveni proizvod ostvaren u nominalnom iznosu od 6.847,12 miliona eura.

Tekući prihodi u 2023. godini iznosili su 2.495,2 miliona eura, što je za 5,9 % više od planiranog iznosa i čini 36,4% BDP-a.

"Važno je istaći da su u posmatranom periodu gotovo sve kategorije tekućih prihoda zabilježile rast u odnosu na planirani iznos i u odnosu na prethodnu godinu. Budžetska potrošnja u 2023. godini iznosila je 2.555,3 miliona eura, što čini 37,3 % BDP-a. Socijalna davanja čine najveći dio budžetske potrošnje (32,3%) i u 2023. godini su iznosila 824,8 miliona eura, što je 23,6 % više u odnosu na prethodnu godinu, a kao rezultat većeg izvršenja po osnovu prava iz oblasti socijalne zaštite i prava iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, usljed redovnog i vanrednog usklađivanja ovih izdataka, shodno važećim zakonskim propisima. Bruto zarade su drugi značajan činilac budžetske potrošnje (25,17 %) i iznosile su 643,1 miliona eura, što je 1,5 % manje u odnosu na planirani iznos i 18,5 % više u odnosu na prethodnu godinu, a realizovane su u skladu sa važećim zakonskim propisima, potpisanim kolektivnim ugovorima i stvarnim obračunom zarada. Kapitalni izdaci u 2023. godini iznosili su 238,6 miliona eura i 3,5 % su manji u odnosu na plan budžeta, zbog niže realizacije planiranih kapitalnih projekata i 0,7 % su manji u odnosu na prethodnu godinu", navode u saopštenju.

Ukupan državni dug (bez depozita), na dan 31. 12. 2023. godine, iznosio je 4.059,9 miliona eura, ili 59,3 % BDP-a. Ukupan državni dug uključujući depozite, na kraju 2023. godine, iznosio je 3.907,5 miliona eura ili 57,1 % BDP-a. Spoljni dug iznosio je 3.517,3 miliona eura, odnosno 51,4 % BDP-a, dok je unutrašnji dug iznosio 542,6 miliona eura, odnosno 7,9 % BDP-a. U stanje državnog duga uključen je i dio duga lokalne samouprave, u iznosu od 36,9 miliona eura, po osnovu ugovora koje je Ministarstvo finansija zaključilo sa međunarodnim kreditorima, i dalje proslijedilo opštinama u obliku transfernih zajmova.

Usvojen predlog zakona o organizovanju tržišta u ribarstvu

Na današnjoj sjednici utvrđen je i Predlog zakona o organizovanju tržišta u ribarstvu i akvakulturi.

Kako dodaju u saopštenju, donošenje ovog Zakona je neophodno radi usklađivanja sa pravnom tekovinom Evropske unije, u cilju primjene programa podrške za sektor ribarstva, uz podjelu nadležnosti i uspostavljanje procedura kakve su definisane propisima EU.

Predloženim zakonom se stvara osnov za obezbjeđivanje efikasnog funkcionisanja tržišta proizvodima ribarstva i akvakulture i uređuje se: tržište proizvoda ribarstva i akvakulture, uslovi za označavanje proizvoda koji se stavljaju na tržište, jačanje konkurentnosti proizvođača putem formiranja organizacija proizvođača, uz adekvatnu kontrolu sprovođenja mjera organizacije tržišta.

Takođe, daju se osnove za uspostavljanje organizovanog tržišta kroz mehanizme organizacije tržišta i definisanja jasnih pravila u pogledu informisanja potrošača. Definiše se i nadležno tijelo, uslovi, načini za izvoz proizvoda ribarstva u države EU. Predložena zakonska rješenja doprinijeće razvoju sektora ribarstva i stvoriće bolje uslove za formiranje udruženja proizvođača. Sve navedeno je u cilju postizanja veće konkurentnosti u sektoru ribarstva i akvakulture.

Uspostavljen Registar javnih preduzeća

Vlada je usvojila Informaciju o dinamici uspostavljanja Registra javnih preduzeća i privrednih društava u većinskom vlasništvu države i konstatovala da je Registar uspostavljen i objavljen sa web stranici Ministarstva finansija. Objavljeni Registar sadrži informacije koje se odnose na pregled registracionih podataka i osnivačkih akata, opštih informacija o preduzeću, poslovnih podataka, zatim pravni status i vlasničku strukturu društva, kao i pregled finansijskog posłovanja svakog državnog preduzeća uz prikaz ključnih pokazatelja likvidnosti, profitabilnosti i solventnosti.

"S obzirom na obimnost informacija koje sadrži uspostavljeni Registar, ali i na nedostatak određenih podataka koji se tiču pojedinih državnih kompanija, Ministarstvo finansija je procesu pribavljanja i nedostajućih podataka nakon čega će se, u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, pristupiti obezbjeđivanju adekvatnog softverskog rješenja za vođenje predmetnog registra", navode u Vladi CG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније