Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.J.

06. 03. 2024. 16:10 >> 16:21
Čitaj mi:

RADOVIĆ - Xiaoqing Yu

"Krupni iskoraci u pristupanju Jedinstvenom tržištu za plaćanje u eurima"

Crna Gora pravi krupne iskorake kada je riječ o procesu pristupanja Jedinstvenom tržištu za plaćanje u eurima (SEPA), zaključeno je na današnjem sastanku guvenerke Centralne banke Crne Gore Irene Radović sa timom Svjetske banke.

Kako je saopšteno iz CBCG, sastanak je predvodila Xiaoqing Yu, direktorica Svjetske banke za Zapadni Balkan.

U saopštenju se navodi da su Radović i direktorica Yu istakle da Centralna banka Crne Gore i Svjetska banka imaju odličnu saradnju u okviru projekta Modernizacija platnih sistema za zemlje Zapadnog Balkana, kroz koji se pruža podrška zemljama Zapadnog Balkana u njihovom približavanju standardima EU i ispunjavanju uslova za integraciju u SEPA.

Prema njihovim riječima, Yu je pohvalila agilnost CBCG i njene rezultate na planu usklađivanja regulative u oblasti platnog prometa sa pravnom tekovinom EU i najavila dodatnu podršku Crnoj Gori, koja će, navode, primarno biti usmjerena na jačanje tehničkih i sveukupnih kapaciteta, a u cilju adekvatne pripreme za pridruživanje SEPA.

Na sastanku je, ističu, bilo riječi i o Partnerskom okviru za Crnu Goru za period od 2024. do 2028. godine koji predstavlja zajednički strateški dokument Svjetske banke i Vlade Crne Gore u kojem se sumiraju prioritetne oblasti na koje će, dodaju, Svjetska banka usmjeriti pomoć tokom navedenog perioda.

Poručili su da će novi petogodišnji okvir podržati reformske procese u Crnoj Gori, usmjerene na povećanje ekonomske otpornosti, inkluzivni rast i bolje upravljanje prirodnim resursima u cilju održivog i zelenog rasta.

Radović je, dodaju, kazala da CBCG, kroz svoje politike i planove za naredni period, snažno podržava prioritete definisane Partnerskim okvirom, dodajući da „njegova implementacija može doprinijeti rješavanju ključnih ranjivosti crnogorske ekonomije“.

Guvernerka je istakla i da je CBCG apsolutno posvećena unapređenju ambijenta za implementaciju klimatskih projekata i „ozelenjavanje“ finansijskog sektora.

"Guvernerka Radović zahvalila je predstavnicima Svjetske banke na kontinuiranoj podršci koju ova institucija pruža CBCG, posebno u oblasti modernizacije platnog prometa, unapređenja supervizorskih kapaciteta i snaženju transparentnosti i nezavisnosti CBCG", zaključuju iz CBCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније