Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.B. [ RTCG ]

19. 01. 2024. 21:34 >> 22:18
10

EMISIJA "OKVIR"

Za šest godina Crna Gora će imati dva autoputa

Velike planove ima Vlada Crne Gore što se tiče saobraćajne infrastrukture: u prvoj polovini ove godine biće raspisan tender za dionicu puta Mateševo-Andrijevica, a u planu je put Andrijevica-Peć.

Najava premijera Milojka Spajića da će Crna Gora do 2030. godine imati zavšena dva auto puta i četiri brze autoceste je realna i mi ćemo to sigurno ostvariti, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović u emisiji "Okvir".

Radulović je najavio otvaranje brodske linije izmedju Budve i Dubrovnika, a otvaranje puta Lubnica-Jezerine očekuje se u prvoj polovini ove godine.

Radulović je poručio da država ne može da čeka zbog kapitalnih projekata.

"To što su prethodne vlasti bile nesposobne ili nevojne, ne znači da mora da utiče na naše planove. To direktno utiče na rast BDP-a i porast zaposlenosti. Pokrenuli smo priču oko Jadransko-jonskog puta. Gradimo i radimo. Imamo znanja da vodimo ovu državu kako treba. Nema više čekanja", rekao je Radulović. 

Govoreći o ekspropijaciji zemljišta, Radulović je kazao da javni interes mora biti preči od pojedinca.

"Svaki kapitalni projekat ima problema sa ekspropijacijom, ali na kraju se sve to riješi. Ponekad neko ne da milimetar svog imanja i to je njegova stvar. Očekujemo da neće biti velikih problema sa putem Mateševo-Andrijevica", dodao je Radulović. 

Kako je kazao Milan Ljiljanić, izvršni direktor Monteputa, u planu je put Andrijevica-Berane-Boljari, a raspisaće i dva idejna projekta i četiri idejna rješenja. 

"Što se tiče puta Andrijevica-Peć, to radimo zajedno sa kosovskom stranom. Odredićemo se da li će to biti profil brze saobraćajnice ili autoputa. Prije nove godine raspisali smo idejno rješenje za ukrštanje Jadransko-jonske autoputa. Planovi su realni, ako ih završimo u roku. Sve je na Vladi da nađe načine finansiranja", poručio je Ljiljanić. 

Priča o koncesiji Aerodroma nosi sa sobom rizike 

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Vladan Drašković kazao je da je to preduzeće 2023. godinu završilo sa profitom od devet i po miliona eura.

"Tokom 2023. obračunali smo popust avio-kompanijama u iznosu od 10, 2 miliona eura. Prepoznali smo svoju društvenu misiju i dostupnost, a imamo i rast profita", kazao je Drašković. 

Govoreći o stavljanju Aerodroma pod koncesiju, Drašković je kazao da priča o koncesiji nosi sa sobom niz rizika.

"Državni i privatni interesi se ne poklapaju. Državni interes ne treba podvoditi pod privatni monopol. Priča o koncesiji nosi sa sobom niz rizika. Dok god smo pod državnom upravom, mi imamo mogućnost sufinansiranja sopstvenog razvoja", naveo je Drašković. 

Ministar Radulović je o koncesiji Aerodroma kazao da je to delikatno pitanje. 

"Kad sagledamo sve ponude izjasnićemo se. Svi veliki aerodormi u regionu su pod koncesijom. Koncesije jesu jedna od rješenja, ima i prednosti i mana, ali na Vladi je sve da odluči", zaključio je Radulović. 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније