Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Mina ]

27. 12. 2023. 13:25 >> 13:25
Čitaj mi:

KOMISIJA ZA TRŽIŠTE KAPITALA

Odobrenja za ponudu investicionih jedinica dva fonda

Komisija za tržište kapitala je na sjednici u utorak preduzela značajan korak u daljem razvoju crnogorskog tržišta kapitala, saopštili su njeni predstavnici.

“Društvu za upravljanje investicionim fondovima Vig Asset Management Hungary, izdata su odobrenja za ponudu investicionih jedinica dva fonda - Vig Megatrend Equity Investment Fund i Vig Alfa Absolute Return Investment Fund na teritoriji Crne Gore”, navodi se u saopšenju.

To je, kako su kazali iz Komisije, još jedan u nizu značajnih koraka u internacionalizaciji crnogorskog tržišta kapitala, što dodatno potvrđuje davanje sedam dozvola za nuđenje investicionih jedinica investicionih fondova iz država članica u ovoj godini - tri iz Hrvatske i četiri iz Mađarske.

“Uključivanje fondova Društva za upravljanje investicionim fondovima Vig Asset Management Hungary iz Mađarske, igra ključnu ulogu u pružanju širokog spektra mogućnosti za investitore, te doprinosi proširenju i diverzifikaciji investicionih portfolio”, rekli su iz Komisije.

Ovim se, kako su poručili, stvara povoljno okruženje za rast domaćeg i stranog kapitala, čime se podstiče ukupan razvoj Crne Gore.

“Uz podršku regulatornog okvira, Komisija gradi infrastrukturu koja olakšava osnivanje i upravljanje investicionom fondovima, stvarajući time atraktivno okruženje za investitore. Kroz ovakav pristup, investicioni fondovi postaju ključan instrument za postizanje održivog ekonomskog rasta i jačanje pozicije naše zemlje u globalnoj ekonomiji”, dodaje se u saopštenju.

Unaprijeđenje tržišta kapitala je od posebnog značaja naročito za manja tržišta, poput crnogorskog, kako bi išli u korak sa regionalnim i svjetskim trendovima, garantujući pri tome transparentnost, konkurentnost i pristup različitim investicionim strategijama.

“Posebno je važno istaći da su navedena odobrenja od izuzetne važnosti za dalje privlačenje stranih investicija, što je jedan od ciljeva Komisije za tržište kapitala. Internacionalizacija fondova na crnogorskom tržištu ne samo da potvrđuje njegovu stabilnost i atraktivnost, već i značajno pojačava međunarodnu percepciju Crne Gore kao tržišta koje je otvoreno za poslovne i investicione prilike”, navodi se u saopštenju.

Komisija će, prema riječima njenih predstavnika, nastaviti da sprovodi sve neophodne korake, kako bi olakšala osnivanje novih investicionih fondova, prateći najbolje prakse i standarde koje doprinose rastu i razvoju crnogorskog tržišta kapitala, ali i ukupne ekonomske slike Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније