Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina biznis [ R.B. ]

29. 12. 2023. 12:35 >> 12:35
Čitaj mi:

PREDLOG ZAKONA

Korak naprijed u unapređenju sistema dobrovoljnih penzionih fondova

Komisija za tržište kapitala proslijedila je Ministarstvu finansija Predog zakona o dobrovoljnim penzionim fondovima, čime je, kako tvrde, napravljen korak naprijed u regulisanju i unapređenju tog sistema u Crnoj Gori.

„Na početku ove sedmice, Komisija je Ministarstvu finansija proslijedila Predlog zakona o dobrovoljnim penzionim fondovima, uključujući njegov prevod na engleski jezik, kao i transpozicione tabele na crnogorskom i engleskom jeziku“, navodi se u saopštenju.

Taj dokument je, kako su objasnili, rezultat saradnje Komisije i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) tokom TAIEX misije.

„Cilj predloženog zakona je stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta i razvoj dobrovoljnih penzionih fondova, uz uspostavljanje efikasnog regulatornog i nadzornog okvira za društva za upravljanje penzionim fondovima“, rekli su iz Komisije.

Takođe, ovim zakonom se teži usklađivanju crnogorskog zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU) u ovoj oblasti, a koje se odnose na Poglavlje 9 – Finansijske usluge i Poglavlje 2 – Sloboda kretanja radnika.

Očekuje se da će ovaj zakon direktno doprinijeti poboljšanju finansijske stabilnosti i sigurnosti građana, posebno u kasnijim godinama života.

„Stvaranjem snažnijeg i transparentnijeg okvira za dobrovoljne penzione fondove, građani će imati bolji pristup raznovrsnim opcijama za štednju i investiranje, što će im omogućiti da planiraju svoju finansijsku budućnost sa većom sigurnošću“, dodali su iz Komisije.

Takođe, unapređenje ovog sistema će pružiti dodatne mogućnosti za kapitalizaciju individualne štednje, što je ključno za obezbjeđivanje kvalitetnijeg životnog standarda u penziji.

Iz Komisije su saopštili da kroz usklađivanje sa pravnom tekovinom EU, Crna Gora preduzima važne korake ka integraciji u evropske ekonomske i socijalne strukture.

„Ovo ne samo da jača naše unutrašnje tržište kapitala i povećava njegovu atraktivnost za domaće i strane investitore, već takođe obezbjeđuje da građani uživaju iste standarde zaštite i mogućnosti koje se nude u EU. Ovaj zakon je ključan korak ka ostvarivanju naših ciljeva u okviru evropskih integracija, posebno u oblastima finansijskih usluga i slobode kretanja radnika“, poručili su iz Komisije.

Komisija je, prema riječima njenih predstavnika, ovim u potpunosti ispunila dato obećanje poslanicima Skupštine.

„S obzirom na značaj koji ovaj zakon ima za ekonomiju Crne Gore, njen finansijski sektor i građane, ističemo važnost njegovog brzog usvajanja. Nadamo se da će nadležna ministarstva prepoznati značaj ovog zakona i zajedno sa nama doprinijeti ovom značajnom koraku naprijed ka boljoj budućnosti svih građana Crne Gore“, zaključili su iz Komisije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније