Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 03. 2023. 20:14 >> 20:14

VLADA CRNE GORE

Za nesmetano funkcionisanje Opštine Zeta 1,16 miliona eura

Opštini Zeta će, za nesmetano funkcionisanje u ovoj godini, iz tekuće budžetske rezerve biti isplaćeno 1,1 miliona eura, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o obezbjeđenju sredstava iz Tekuće budžetske rezerve za nesmetano funkcionisanje Opštine Zeta u ovoj godini.

Kako je saopšteno, u raspravi je istaknuto da je Zakonom o finansiranju lokalne samouprave propisano da se sredstva za početno finansiranje novoosnovane opštine, u prvoj fiskalnoj godini od osnivanja, obezbjeđuju u budžetu države u iznosu do tri odsto sredstava Tekuće budžetske rezerve.

„Tim povodom, data je saglasnost da se Opštini Zeta isplati 1.165.439 EUR iz Tekuće budžetske rezerve“, navodi se u saopštenju.

Vlada je donijela Odluku o obezbjeđivanju alternativnog smještaja vlasniku bespravnog objekta osnovnog stanovanja u Opštini Ulcinj.

Kako je saopšteno, donošenje te Odluke neophodno je radi ispunjavanja uslova za sprovođenje postupka legalizacije na teritoriji Opštine Ulcinj.

Iz Vlade su pojasnili da se Odlukom uređuju bliži uslovi, način, postupak i kriterijumi za obezbjedivanje alternativnog smještaja vlasnika bespravnog objekta osnovnog stanovanja i članovima njegovog porodičnog domaćinstva, u slučaju donošenja rješenja o uklanjanju tog objekta.

„Cilj donošenja ove Odluke je sprečavanje nove bespravne gradnje, kao i podsticaj onih vlasnika bespravnih objekata koji nisu podnijeli zahtjev za legalizaciju da pristupe istoj“, ističe se u saopštenju.


Na sjednici je donijet Akcioni plan za sprovođenje Strategije integrisanog upravljanja granicom za ovu godinu sa Izvještajem o implementaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije integrisanog upravljanja granicom u prošloj godini.

Iz Vlade su rekli da Akcioni plan za ovu godinu predstavlja izvod iz Okvirnog Akcionog plana za sprovođenje Strategije integrisanog upravljanja granicom za period 2020-2024. godina.

Plan je, navodi se, sačinjen na osnovu ostvarenog napretka u ovoj oblasti u procesu pristupanja Crne Gore u EU, sa posebnim osvrtom na sveobuhvatne pripreme za preuzimanje odgovornosti za upravljanje spoljnim granicama Unije i usklađivanje sa zahtjevima Šengena.

U Izvještaju o implementaciji Akcionog plana za prošlu godinu se navodi da su realizovane 84 aktivnosti, odnosno 56,37 odsto, djelimično realizovano 30, dok je 37 nererealizovanih mjera.

Iz Vlade su ukazali da je Zakonom o budžetu u prošloj godini, za stavku Razvoj sistema integrisanog upravljanja granicom, planirano je 3.621.867 EUR sa porezom.

„Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova je preuzelo obavezu određenih plaćanja u ovoj godini, po osnovu zaključenih ugovora u prethodnom periodu, od planiranih sredstava u ovoj godini“, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније