Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Б.

02. 02. 2023. 11:32 >> 12:46
1

ČAĐENOVIĆ

"Pomoć iz EU za prevazilaženje krize morala biti dodijeljena i CEDIS-u"

Izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Cađenovic kazao je u emisiji Link na Radiju Crne Gore da očekuje da će EPCG u narednom periodu nastaviti sa odobrenjima koja će pokriti gibitke nastale zbog promjena cijena na berzi.

Kako je kazao gostujući u emisiji Radija CG "Link" Čađenović je objasnio da su u 2022. gubici na elektrodistributivnoj mreži bili na minimumu, odnosno dva puta ispod 10 procenata, a regulator priznaje tehničke gubike nešto iznad osam procenata. Tu godinu su završili sa rezultatom koji je za ponos CEDIS-u.

Gubici koji su se javili posljedica su toga što su morali da plaćaju EPCG tržišnu cijenu struje, a to je oko 200 eura.

"Za 2021. godinu cijena je bila oko 80 eura i po tom osnovu CEDIS je platio EPCG razliku od 12 miliona i to je realan gubitak. Prošle godine je isto bila velika galama oko knjižnih odobrenja koje je dala Vlada da bi nam pokrila taj gubitak i za posljedicu što je to stopirano, imali smo opasnost na kraju 2022. da dođe do povećanja struje za građane. Da se to tada realizovalo, EPCG ne bi bila u dobitku 45 miliona eura, nego 35, a CEDIS bi bio na pozitivnoj nuli", kazao je Čađenović.

EPCG je krajem prošle godine poslala pismo namjere da napravi finansiju konsolidaciju CEDIS-a i u međuvremenu su se desile i izmjene Zakona o energetici, što će popraviti situaciju.

Čađenović naglašava da u Crnoj Gori CEDIS je onaj ko trpi najveće posljedice globalne energetske krize.

"Nema priče o neodgovornom poslovanju, a ko hoće da shvati prostu računicu znaće zašto smo u ovoj situaciji. Razgovaraćemo o daljim potezima, spriječili smo povećanje cijene za građane, ali se mora uključiti Vlada, jer ne možemo da trpimo samo mi. Operatori su u regionu i šire najviše pogođeni i tu nema priče o neodgovornom poslovanju", kategoričan je Čađenović.

Poručuje da ako nakon ovih odluka CEDIS bude poslovao sa gubicima onda se može pričati o neodgovornom poslovanju.

On je kazao da je nezadovoljan što nije predviđeno da dio od 30 miliona eura koje će dodijeliti EU za prevazilaženje ekonomske krize bude za CEDIS.

"Na posljednjoj sjednici Vlade ni u jednom segmentu predstavnik Ministarstva kapitalnih investicija nije pomenuo CEDIS, a preporuka evropske energetske zajednice je da se pomogne CEDIS-u, jer je ovo situacija u kojoj mi najviše trpimo. Samo za 2022. smo platili razliku između regulatorne dozvoljene cijene i one po kojoj smo nabavljali energiju 24 miliona eura. I ko je tu pogođen energetskom krizom, jesmo li ih mi negdje prosuli ili je jasno kako je to nastalo", kazao je Čađenović.

Dodao je da je prošle godine sedam ili osam dopisa upućeno MKI, ali nije bilo odgovora. Održan je samo jedan sastanak u novembru i nije bilo konkretnih zaključaka. Sa stupanjem na snagu novog Zakona o energetici Vlada je konačno prepoznala ko trpi najviše teret.

Na kritike ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića da je CEDIS za samo 15 dana napravio 1,2 miliona eura, Čađenović kaže da zaključak Vlade i odluka Odbora direktora EPCG tu priču stavio van snage.

"Nikakav gubitak u ovom momentu ne trpimo, jer ćemo dobiti oborenja za januar i za februar. Bilo bi nešto od te priče da nije EPCG postupila shodno zaključku Vlade i shodno svom pismu namjere iz decembra 2022. CEDIS u ovom momentu ne trpi nikakav gubitak, a evidento bi bio isti problem kao 2021. i 2022, ali knjižnim odobrenjem koje EPCG može da da zahvaljujući povoljnoj hidrološkoj situaciji, tako da ne trpi i EPCG ni CEDIS ni građani, to se neće desiti", kazao je Čađenović.

Političare poziva da sve što zanju da je uradio nezakonito prijave tužilaštvu, a otvoren je i za javnu debatu.

Očekuje da će i do kraja godine Vlada i nakon februara isto reagovati i nalaziti mehanizme da nabavka električne negrije za pokrivanje gubitaka bude na nivou kako je to regulator propisao.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније