Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

РСЕ

30. 12. 2022. 07:03   >>  06:59

MILOVAC OCIJENIO

"Partije budžet posmatraju kao politički plijen"

Budžet Crne Gore za 2023. koji je usvojio parlament u godini političke i ekonomske krize rekordan je po više osnova. Iznosi 2.85 milijardi eura i za 160 miliona veći je od prošlogodišnjeg. Rekordno je i izdvajanje za socijalnu politiku na koju će otići skoro trećina budžeta. Stavku socijalnih izdvajanja značajno je odredilo i preko 100 amandmana kojima su poslanici parlamentarne većine uticali na povećanje ovih davanja iz kase svih građana.

"Više partija je neskriveno pokazalo da se kroz amandmane pokušava, najprizemnijim mogućim populizmom dodvoriti biračima i preuzeti zaslugu za nešto što je prije svega kolektivna oduka Parlamenta", smatra Dejan Milovac iz MANS-a.

On za Radio Slobodna Evropa (RSE) ističe da je sa druge strane vrlo upitna prihodna strana za sve te rashode koje će Crna Gora imati naredne godine.

Milovac smatra da je ponašanje partija posljedica njihove namjere da se dodvore budućim glasačima.

"I sama činjenica da oko 30 odsto budžeta ide na socijalna davanja dovoljno govori o tome kakve su zapravo namjere političkih partija. I da negdje pokušavaju da repliciraju za onaj recept koji je pokret 'Evropa sad' imao nakon poreske reforme."

Jednostavno, budžet prepoznaju kao politički plijen, a ne nešto što bi trebalo da služi građanima navodi Milovac.

Iako je predviđen deficit od 705 i moguće zaduženje do 600 miliona eura budžet garantuje veće penzije i plate za oko 50 hiljada zaposlenih u državnoj upravi.

Previđena izdvajanja i transferi iz drugih djelova budžeta za socijalnu zaštitu su 785 miliona, što predstavlja istorijski maksimum u odnosu na dosadašnje.

Budžet je predložila Vlada Dritana Abazovića koja četiri mjeseca u tehničkom mandatu, nakon što joj je u avgustu Skupština izglasala nepovjerenje. Usvojila ga je većina koji čine  Demokratski front, Demokrate i pokret URA uz dva glasa iz Bošnjačke stranke.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније