Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Ч.Ј.

17. 11. 2022. 15:34 >> 15:33
1

5 KLjUČNIH

Milatović naveo ključne tačke na putu do prosječne zarade od 1.000 eura

Kao ključne tačke koje će dovesti do prosječne zarade od 1.000 eura u Crnoj Gori predstavnik Pokreta Evropa sad Jakov Milatović naveo je pokretanje investicionog ciklusa u izgradnji infrastrukture, pozicioniranje na mapi inovativnih i dobro plaćenih privrednih grana, kreiranje boljeg pristupa finansiranju za malu privredu i poljoprivredne proizvođače, ubrzanje EU integracija i privlačenje kredibilnih stranih investitora.

Milatović je predstavio novi model ekonomskog razvoja koji je, kako je kazao, ujedno i put do prosječne plate od 1.000 eura.

"Prosječna neto zarada u oktobru je iznosila 718 eura, i za desetak eura je porasla u toku 2022, a za skoro 200 eura u odnosu na prethodnu godinu, zahvaljujući programu Evropa sad! Može se opravdano reći da je ovo bilo prvo značajno povećanje životnog standarda u prethodnih 30 godina u Crnoj Gori. Međutim, u kontekstu resursa, i prirodnih i ljudskih koje Crna Gora ima, cilj je da se u što kraćem roku pokrene novi model ekonomskog razvoja koji bi bio osnova daljeg povećanja životnog standarda građana", kazao je Milatović.

On je kazao da u Crnoj Gori u što kraćem roku treba da dostignemo iznos prosječne zarade u Hrvatskoj koja je, kako je kazao, oko 1.000 eura.

Smatra da to nije nedostižno jer, kako navodi, "ako je taj cilj dostignut u Hrvatskoj, zašto ne bi mogao uskoro biti dostignut i u Crnoj Gori".

Do većeg životnog standarda prema riječima Mijatovića, stići će se sa novim modelom ekonomskog razvoja koji se suštinski mora nastaviti sa strukturnim reformama u zdravstvenom, obrazovnom, socijalnom i penzionom sistemu, kako bi se u dijelu ljudskog kapitala postavili dobri temelji za srednji i dugi rok.

Pored toga, kaže, fokus mora biti na 5 ključnih tačaka.

Kao prvo naveo je pokretanje investicionog ciklusa u izgradnji infrastrukture.

"Prije svega nastavka autoputa ka Srbiji i otpočinjanje Jadransko-jonskog autoputa, kao i unapređenje stanja na crnogorskim aerodromima, a sve u cilju bolje dostupnosti Crne Gore kao turističke destinacije i unapređenja ekonomske aktivnosti", kazao je Milatović.

Poručuje da Crnu Goru treba pozicionirati na mapi inovativnih i dobro plaćenih privrednih grana, između ostalog u sferi digitalne ekonomije.

"Kroz nova zakonska rješenja i akcenat na unapređenju vještina - programiranja i engleskog jezika - kao osnovnih inputa za međunarodno tržište rada", kazao je Milatović.

Kao narednu tačku naveo je kreiranje boljeg pristupa finansiranju za malu privredu i poljoprivredne proizvođače, između ostalog i kroz Kredintno-garantni fond, Razvojnu banku i značajnije veći agrobudžet.

Potrebno je kaže Milatović i ubrzati EU integracije.

"S tim u vezi pristup i korišćenje većih sredstava iz EU fondova, kao i unapređenje regionalne ekonomske saradnje", kazao je.

Na kraju, kako je istakao, treba raditi i na privlačenju kredibilnih stranih investitora.

"Kroz novi Zakon o podsticaju investicija i dodatno povoljan investicioni ambijent u dijelu ekonomskog rasta, vladavine prava i prostornog planiranja", precizirao je.

Za navedeno, poručuje, neophodna je stabilna Vlada koja ima političku volju, znanje i kapacitet da zemlju izvuče iz trenutne političke i institucionalne krize, i snažno je pozicionara na putu ekonomskog razvoja i povećanja životnog standarda.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније