Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj. [ Portal RTCG ]

13. 06. 2022. 07:44   >>  19:59 2

CIMBALJEVIĆ

Nova fabrika mesa do kraja godine, zapošljavaće do 60 ljudi

Proizvođač mesa koji je dokazan u svom poslu i koji će dnevno proizvoditi 10 tona piletine, trebalo bi da počne sa radom do kraja godine u centralnom dijelu Crne Gore, kazao je generalni direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević. On je u jutarnjem programu "Dobro jutro Crne Goro" istakao da Ministarstvo poljoprivrede nema mnogo prostora da interveniše kada je riječ o cijeni stočne hrane i dodao da su opredijelili je milion eura pomoći stočarima, usljed rasta cijene koncantrata.

Cimbaljević je istakao da ćemo imati domaćeg proizvođača koji će obezbijediti nivo dovoljnosti u sektoru proivodnje mesa.

“To će biti u centralnom dijelu i zapošljavaće preko 50, 60 ljudi na početku, a kasnije će taj broj biti veći”, kazao je on.

Cimbaljević je kazao da Ministarstvo poljoprivrede, kada je riječ o cijeni stočne hrane može samo pomoći proizvođače.  

“Ono što moram istaći da naša pomoć, zajedno sa subvencijama opština za cijenu mlijeka ide preko 50 odsto, što nije dobro i nije održivo. Mi smo zbog toga dobili i upozorenje od evropskih partnera. U narednom periodu moramo naći održiv model koji će obezbijediti kontinuitet u proizvodnji da naši poljoprivredni proizvođači mogu da žive od onoga što rade”, kazao je on.

Proizvođači koji imaju ekstra klasu mlijeka imaće subvencije od dodatnih tri centa, što znači da će za njih subvencija od Ministarstva biti 17 centi po litru, plus premije od Opštine.

“Mi moramo slušati preporuke od Evropske komisije. I kada imamo sredstava moramo ih potrošiti na način što ćemo stimulisati investicije”, kazao je on.

Ističe da je jedini način da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima bio da imamo ekstra klasu mlijeka.

“Prosto, u Crnoj Gori moramo pooštriti kriterjume kada je riječ o kvalitetu mlijeka jer u dogovoru sa partnerima iz EU mogli smo pomoći samo one koji imaju ekstra kvalitet”, kazao je on.

Kada je riječ o biljnoj proizvodnji, odrađena je korekcija na najdeficitarnijim biljnim kulturama kao što su žitarice i krompir i premija na tim žitaricana će biti 500 eura, a krompiru 400 eura.

“Sve to nije bilo predviđeno Agrobudžetom, već su to nove mjere. Preema informacijama koje imam, isplata će biti nakon septembra”, izjavio je Cimbaljević.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније