Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ I. P. ]

18. 05. 2022. 15:25   >>  15:23

ODRŽAN SASTANAK

Intenzivnija saradnja s UPCG u cilju finansijske podrške IRF-a

Investiciono-razvojni fond (IRF) i Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) u narednom periodu će intenzivnije raditi u cilju realizacije finansijske podrške IRF-a, kao i promocije privredi, ocijenjeno je na sastanku predstavnika IRF-a i UPCG.

Na sastanku je bilo riječi o modalitetima buduće saradnje i finansijske podrške privredi.

Izvršna direktorica IRF-a Irena Radović iskazala je zadovoljstvo povodom inicijative reprezentativne organizacije poslodavaca, za unapređenje saradnje i korišćenja kreditne podrške IRF-a.

Ona je istakla da je IRF u prethodnom periodu postigao najbolji poslovni rezulat u posljednjih deset godina, te da se finansijska podrška isključivo realizuje na bazi kvaliteta investicionih projekata i ispunjenja kreditnih uslova, bez selektivnosti.

Radović je saopštila da je IRF u prethodnoj godini plasirano 210 miliona eura, te da IRF u svojoj ponudi ima 38 kreditnih linija od čega se najveći broj odnosi upravo na podršku preduzetnicima i mikro, malim i srednjim preduzećima. 

Kazala je da je IRF u prethodnom periodu obezbijedio dodatnih 230 miliona eura za privredu od međunarodnih kreditora, kao i da je poseban fokus podrške Fonda usmjeren na zelene i digitalne projekte, žensko preduzetništvo, te finansiranje projekata ranjivih grupa. 

"IRF nudi privredi kreditna sredstva po najpovoljnijim uslovima na finansijskom tržišu, a posebno smo usmjereni na početnike u biznisu, mlade preduzetnike kao i žene u biznisu, pa za ovu ciljnu grupu važe i najpovoljniji uslovi, sa kamatnim stopama od 0% - 2,5%“, istakla je Radović.

Ona je saopštila i da je u ovom kvartalu povećana tražanja za investicionim projektima, što predstavlja pozitivan signal u smislu oporavka privrede.

Predsjednik Unije poslodavaca, Predrag Mitrović, je pohvalio aktivnosti IRF-a na planu profesionalizacije institucije i obezbjeđenja dodatnih finansijskih sredstava.

Mitrović je ukazao na važnost unapređenja saradnje između IRF-a i Unije poslodavaca, posebno apostrofirajući potrebu kreditiranja mikro, malog i srednjeg biznisa u cilju postpanedmijskog opravaka, sa fokusom na ranjive ciljne grupe, kao što su početnici, mladi i žene u biznisu.

On je istakao neophodnost redovnog dijaloga sa privredom u cilju boljeg razumijevanja potreba privrede, kao i korišćenja finansijskih programa IRF-a.

Na sastanku je ocijenjeno da je u narednom periodu neophodno definisati modalitete buduće saradnje, kao i prepoznati institucionalne barijere u dijelu unapređenja procedura, elektronskih usluga i digitalnih servisa, koji bi privredi, posebno malom i srednjem biznisu omugućili lakši pristup izvorima finanasiranja IRF-a. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније