Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ (TVCG) ]

13. 02. 2022. 07:14 >> 13:56
13

ANALITIČARI

Dolazak "Lidla" velika ekonomska prilika

Iako je njemački trgovinski lanac "Lidl" nedavno kupio parcelu nekadašnje fabrike Radoje Dakić u Siti kvartu, za koju je izdvojio 3,73 miliona eura, još se ne zna da li će i kada zvanično doći u Crnu Goru. Iz te kompanije su nam saopštili da još analiziraju tržište. Dolazak "Lidla", smatraju analiticari, povećaće konkurenciju i vjerovatno ce uticati da crnogorski privrednici povećaju plate zaposlenima.

Iz sjedišta kompanije, iz Nekarsulma u Njemačkoj, niti su demantovali, niti potvrdili informaciju da taj trgovinski lanac planira da udje na crnogorsko tržište.

"Lidl stalno istražuje mogućnost širenja i analizira uslove ulaska i potencijale kupaca na novim tržištima. Trenutno ne možemo da komentarišemo potencijalne ciljne zemlje, lokacije prodavnica ili datume otvaranja", naveli su iz kompanije.

Da je izvjestan dolazak "Lidla" nedavno su potvrdili i iz Vlade.

Procijenili su da bi ta kompanija mogla da zaposli i do hiljadu radnika. Spekuliše se da bi renomirani investitor iz Zapadne Evrope trebalo da otvori najmanje pet marketa u Crnoj Gori, a to što iz Njemačke još ćute, analitičari iz Beograda razumiju. Tako je, kažu, bilo i prije četirti godine kada je Lidl stigao u Srbiju.

Kako kaže Ljubodrag Savić, ekonomski analitičar, više od desetak ili 12 prodavnica je otvoreno u raznim gradovima Srbije.

"I za razliku od drugih preduzeća ili trgovinskih lanaca, oni su imali jedan oprezan pristup", kaže Savić. 

Iskustvo iz Srbije, ali i ostalih zemalja u kojima posluje "Lidl", kaže da imaju kvalitetnu robu i pristupačne cijene. I ne samo to - ta kompanija je uradila ono što je malo kojoj pošlo za rukom - plate radnika je gotovo udvostručila.

Zato crnogorski privrednici, kaže Savić, s razlogom brinu.

"Najviše su bili pogođeni u Srbiji, a to će biti i u Crnoj Gori ovi mali prodavci. Kada su oni došli u Srbiju u jednom trenutku mali prodavci su se hvatali za glavu. Sada su se oni negdje prilagodili toj činjenici i popunjavaju onu tržišnu rupu koja je njima ostala. Očekujem to i od crnogorskih prodavaca", navodi Savić.

Svi, pa i crnogorski privrednici će se prilagoditi situaciji, vjeruje Savić.

Tada će zadovoljni biti i oni, ali i radnici i potrošaći. Tako je, između ostalog, kako pokazuju brojna istraiživanja, bilo i u 32 države u kojima posluje ovaj gigant.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније