Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

28. 01. 2022. 12:55   >>  12:55

MEDOKS

Ojačati institucije koje podržavaju žene u biznisu

Crna Gora treba da ojača institucije koje podržavaju žene u biznisu, poručila je britanska ambasadorka Karen Medoks.

"Znamo da rodna ravnopravnost – i stvaranje uslova koji će omogućiti ženama da ostvare svoj ekonomski potencijal jednako kao muškarci – pruža ogroman podsticaj BDP-u jedne zemlje", kazala Medoks.

Britanska ambasadorka se pridružila kampanji "Ona pokreće biznis" koju je pokrenuo Investiciono-razvojni fond u cilju podsticanja i afirmacije ženskog preduzetništva i osnaživanja žena u Crnoj Gori.

Ona je ohrabrila žene da krenu naprijed, da ciljaju visoko, da izazovu društvene stereotipe, da se njihov glas čuje, da svoje ideje pretvore u stvarnost i da ostvare svoj uticaj na društvo.

Ambasadorka Medoks je kazala da Crna Gora treba da u potpunosti iskoristi talenat i inovativnost svojih građana.

"Dio problema je kulturološki: ovdje (kao i u Ujedinjenom Kraljevstvu) postoje ukorijenjene društvene norme o tome kakva bi trebalo da bude uloga žena. Međutim, možemo pomoći ženama da izazovu te norme jačanjem institucija koje podržavaju žene u biznisu", ocijenila je britanska ambasadorka.

Ona je saopštila da Ujedinjeno Kraljevstvo aktivno radi u Crnoj Gori na podršci ovom cilju, te da je britanska vlada kroz finansiranje Sekretarijata Savjeta za konkurentnost osigurala da poslovna udruženja žena imaju način da Vladi iznesu svoju zabrinutost u vezi sa poslovnim okruženjem, a zahvaljujući njihovom radu Vlada mora da razmotri uticaj svake promjene u poslovnim propisima na rodna pitanja. Ona je kazala da Sekretarijat, takođe, podržava napore da se poveća pristup žena finansijama, korišćenjem međunarodnih standarda da bi se definisalo šta čini biznis kojim upravljaju žene.

"To znači da kreditne linije za preduzetnice koje pružaju organizacije poput Investiciono-razvojnog fonda mogu ciljati prave kompanije", ocijenila je ambasadorka Medoks.

"Britanska vlada će nastaviti da promoviše rodnu ravnopravnost ovdje u Crnoj Gori – jer korist od rodne ravnopravnosti donosi korist svima", zaključila je britanska ambasadorka.

U okviru kampanje "Ona pokreće biznis", raspisan je i Javni poziv za dodjelu finansijskih nagrada za najbolje investicione projekte za žene u biznisu.

Na javni poziv mogu da se prijave žene koje su otpočele svoj biznis ili planiraju da unaprijede postojeći.

Pravo učešća imaju registrovana privredna društva u kojima je većinski vlasnik i izvršni direktor žena i koja su upisana u relevantne registre do datuma objave Javnog poziva, a koja posluju kraće od 24 mjeseca.

Postoji mogućnost da aplikantkinje za realizaciju investicionih projekata konkurišu kod IRF-a za povoljna sredstva putem kreditnih linija za žene u biznisu.

Za sve dodatne informacije, kontakt tel. je 080 012 012 i e-mail: onapokrecebiznis@irfcg.me od 7-15 časova svakog radnog dana, a tekst javnog poziva može se preuzeti ovdje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније