Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

19. 01. 2022. 08:45   >>  08:50 2

TRAŽE HITNU SJEDNICU

Taksisti traže ograničavanje cijena goriva

Strukovni sindikat taksista Crne Gore zatražio je hitno zakazivanje vanredne sjednice Skupštine Crne Gore, a povodom poskupljenja nafte i naftnih derivata, već drugi put ove godine.

Kako navode u saopštenju za godini dana gorivo je poskupilo 16 puta, ili u prosjeku 30 posto, u odnosu na početak 2021.godine.

“Takva dinamika poskupljenja predstavlja veliki udar na budžet građana, od kojih se većina nalazi u nezavidnom ekonomsko-socijalnom položaju. Pomenuta poskupljenja nafte i naftnih derivate dodatno utiču na poskupljenje osnovnih životnih namirnica, dobrim dijelom zbog činjenice da Crna Gora većinu roba nabavlja iz uvoza, te je konstantnim rastom cijena goriva dodatno poskupljuje i transport, što se negativno odražava na finalnu cijenu namirnica, od kojih su neke i udvostručene”, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik SSTCG Borislav Pavlović.

Kako ističe, isto važi i za cijene usluga koje su posredno ili neposredno vezane za cijene nafte i naftnih derivata.

“Međutim, iako poslujemo u uslužnoj djelatnosti prevoza putnika u drumskom saobraćaju, i direktno zavisimo od cijena nafte i naftnih derivata, nismo u situaciji da poskupljujemo cijene naših usluga, već poslujemo sa cijenama na nivou 2019. godine, i tako svjesno poslujemo sa gubicima, baš iz razloga što su korisnici naših usluga u nezavidnom ekonomsko-socijalnom položaju, i što bi ga naše poskupljenje dodano pogoršalo, a nama dodatno smanjilo broj korisnika usluga, koji već na nivou u prosjeko od 40 posto u odnosu na 2019. godinu, i koji je u tendenciji svakodnevnog pada”, navodi Pavlović.

Zbog svega toga traže da Skupština Crne Gore hitno pokrene inicijativu za izradu i usvajanje novog Zakona o energetici, koji bi omogućio markiranje goriva, a to je, kako navode, po riječima ministar finansija i socijalnog staranja, iz oktobra prošle godine, jedini uslov za smanjenje akciza.

“Isto tako tražimo da Skupština po hitnom postupku predloži Vladi Crne Gore, da limitira cijenu eurosupera 95 i eurodizela na maksimalnih 1,10 po litru, najmanje do usvajanja navedenog zakona kada bi se stvorili uslovi, za smanjenje akciza na gorivo”, navodi Pavlović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније