Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Mina ]

23. 09. 2021. 12:10   >>  12:12

OECD

Najveći progres ostvaren u investicionoj politici

Crna Gora je zabilježila napredak u skoro svim od 16 politika razvoja koje su ključne za unapređenje konkurentnosti, pokazala je publikacija koju je objavila Organizacija za međunarodnu saradnju i razvoj (OECD).

U publikaciji pod nazivom Konkurentnost Jugoistočne Evrope (JIE) 2021 navodi se da je najveći progres ostvaren u oblastima investicione politike, trgovine, turizma, energetike, poreske politike, nauke, tehnologije i inovacija i obrazovanja.

OECD je, u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja, organizovala online sastanak u utorak na kojem je predstavljena publikacija Konkurentnost Jugoistočne Evrope (JIE) 2021 i preporuke koje su definisane za Crnu Goru na osnovu rezultata analize ostvarenog društvenog progresa u 16 politika ključnih za unaprjeđenje konkuretnosti ekonomije.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja saopšteno je da su prvi put, pored analize na regionalnom nivou, izrađeni ekonomski izvještaji za svaku od ekonomija Jugoistočne Evrope pojedinačno, kojim se dopunjuje regionalna procjena konkurentnosti i obezbjeđuje sveobuhvatnija i dublja analiza konkuretnosti nacionalnih ekonomija i ostvarenog progresa.

Sastanak je u ime OECD-a otvorio ambasador Laszlo Turoczy, predsjedavajući prijatelja Jugoistočne Evrope iz Stalne delegacije Mađarske pri OECD-u i UNESCO-u.

On je kazao da navedena publikacija predstavlja jednu od najopsežnijih analiza razvoja konkurentnosti ekonomija koje je OECD sproveo za bilo koji svjetski region.

“Ključni cilj publikacije je da se kreatorima politika u Jugoistočnoj Evropi pruži višedimenzionalni pristup za identifikovanje prednosti i mogućnosti za unapređivanje konkurentnosti ekonomije, kao i ključnih oblasti koje zahtijevaju dodatne reformske aktivnosti”, naveo je Turoczy.

Njome se, kako je dodao, pruža komparativan prikaz ostvarenog stepena konkurentnosti ekonomija zemalja regiona, kao i primjeri dobre prakse zemalja članica EU pri čemu se kroz regionalnu procjenu identifikuje ostvareni progres njihovog konkurentskog privrednog potencijala, a sve u pravcu ostvarenja inkluzivnog i održivog razvoja.

Rukovodilac saradnje u delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Yngve Engstroem, naglasio je važnost navedene publikacije sa apsekta jačanja regionalne integracije s obzirom da se njome definišu opšte smjernice za usaglašavanje strukturnih reformi koje podržavaju Programi ekonomskih reformi i Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan.

“Plan nudi put za uspješnu regionalnu ekonomsku integraciju koja će pomoći da se ubrza približavanje EU i premosti razvojni jaz između naših regiona, i konačno da se ubrza proces evrointegracija. Ovaj plan treba da pomogne transformisanju Zapadnog Balkana u jedan od najprivlačnijih regiona za ulaganja na svijetu”, ocijenio je Engstroem.

Generalna direktorica Direktorata za trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Jelena Janković-Kostić, kazala je da budući ekonomski razvoj i blagostanje građana u regionu sve više zavisi od ekonomske konkurentnosti, što posebno važi za male privrede poput Crne Gore.

Ona je rekla da je uvjerena da je integrisani pristup ključ za povećanje ekonomske konkurentnosti, kao i povećanje ukupnog priliva stranih direktnih investicija (SDI) i kreiranje atraktivnijeg investicionog ambijenta.

Publikacija se može preuzeti ovdje: https://www.oecd.org/publications/competitiveness-in-south-east-europe-2021-dcbc2ea9-en.htm

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније