Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ B.B. ]

21. 09. 2021. 15:57   >>  15:58 2

LEKIĆ

Bez Termoelektrane nema ni Rudnika uglja

Pljevljima su potrebna nova radna mjesta i nova industrijska postrojenja, a ne gašenje postojeće privrede. Ukoliko je ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja preduslov za produženje rada tog postrojenja, makar u idućih deset godina, onda nema opravdanog razloga da Vlada Crne Gore odustane od te investicije, bez obzira na različite interese i pritiske, ocijenio je izvršni direktor Rudnika Milan Lekić.

On je pozvao premijera, ministre i stručnu javnost da se javno ukrste argumenti po ovom pitanju i da se iznađe najbolje moguće rješenje za građane Pljevalja, energetski sektor i državu Crnu Goru.

"Mišljenja sam da je ekološka rekonstrukcija isplativo i krajnje racionalno rješenje, pogotovo u situaciji kada država Crna Gora, još uvijek, nije stvorila alternativna rješenja i modele koji bi na adekvatan način kompenzovali proizvodnju električne energije. Pozdravljam napore i ulaganja u obnovljive izvore energije, oni svakako doprinose elektroenergetskoj stabilnosti, kao što pozdravljam i čvrstu riješenost Vlade da u Pljevljima ponovo zaživi fabrika za proizvodnju cementa, ali, tranzicija po ovom pitanju nikako bi smjela da bude ishitrena i površno realizovana, nego pravedna, sa puno senzibiliteta i opreza, prije svega, zbog nekoliko hiljada radnih mjesta koji su direktno povezani sa opstankom Termoelektrane i Rudnika uglja", navodi Lekić u saopštenju.

Dodatni podsticaj za oprez, kako je dodao, stoji u činjenici da pljevaljska termoelektrana, praktično, proizvodi polovinu električne energije u cijeloj državi, te da bi njenim eventulanim gašenjem Crna Gora bila gurnuta u velike finansijske probleme.

"Prema određenim pokazateljima, za deset godina, koliko bi, makar, Termoelektrana radila nakon ekološke rekonstrukcije, Crna Gora bi uštedila preko milijardu eura na uvoz električne energije. Koliko su Rudnik uglja i Termoelektrana uzajamno povezani i međusobno zavisni, najbolje nam ukazuje činjenica da su, usljed ovogodišnjeg produženom remonta Termoelektrane, isporuka uglja, a samim tim i prihodi naše kompanije, drastično opali, uprkos činjenici da je široka potrošnja rekordno povećana, dok je Elektroprivreda, u međuvremenu, morala da uveze električnu energiju u iznosu preko 10 miliona eura. Stoga, ne postoji nikakva dilema kako bi se gašenje Termoelektrane odrazilo na opstanak Rudnika uglja", kaže Lekić.

Naglasio je da decenijama unazad, ove dvije kompanije uplaćuju višemilionske iznose u državnu i opštinsku kasu. Samo u proteklih deset godina, na osnovu raznih poreza i naknada, Rudnik uglja je državi Crnoj Gori i Opštini Pljevlja, uplatio preko 160 miliona eura.

"U krajnjem, direktni prihodi od oko 1,2 milijarde eura za deset godina, ne računajući rad ostalih privrednih grana oslonjenih na Rudnik uglja i Termoelektranu, višestruko opravdavaju trošak ekološke rekonstrukcije od oko 66 miliona. Uloženi novac će se za 10 godina, vratiti skoro 20 puta. Takav odnos investivicija i povrata, ne postoji ni u IT sektoru, zbog čega se, bez ikakvih dilema, nameće odgovor da osim ekološke rekonstrukcije drugo rješenje ne postoji. Imajući u vidu sve navedeno, smatram da Vlada Crne Gore ubuduće mora da ispolji posebnu pažnju i interesovanje u slučaju opstanka Termoelektrane, pa tako i Rudnika uglja, jer su posljedice dramatične za cijelu državu, a ponajviše za Pljevlja", zaključio je Lekić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније