Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

18. 04. 2021. 14:30   >>  14:31

VUKSANOVIĆ

Fiskalizacija će donijeti dugoročne benefite

Pošta Crne Gore je, u saradnji sa partnerima, tržištu ponudila softversko rješenje koje preduzećima omogućava jednostavno ispunjenje obaveze fiskalizacije gotovinskih i bezgotovinskih računa, saopštio je njen izvršni direktor, Božidar Vuksanović i dodao da će taj projekat donijeti benefite ekonomiji.

“Mislim da smo ponudili jedno od najkompletnijih i najpovoljnih rješenja na tržištu namijenjeno svim vrstama djelatnosti”, kazao je Vuksanović u intervjuu Glasniku Privredne komore (PKCG).

Ta kompanija izrazito duge tradicije u kontinuitetu modernizuje poslovanje i usluge koje nudi korisnicima.

“Poštini servisi zapravo nude mogućnost da sve završite s računara, a mi, budemo fizički prisutni i dostavimo ono što želite. Koristimo svoje digitalne i fizičke resurse i stvaramo komfor za korisnika, to je suština”, dodao je Vuksanović.

On je naveo da rješenja koja nudi Zakon o fiskalizaciji u prometu robe i usluga su standardi prepoznati i implementirani u mnogim zemljama. Kontrola zakonitosti tokova novca, uloga koju će imati u suzbijanju sive ekonomije i sankcionisanju nelojalne konkurencije ga čine izuzetno značajnim za svakog urednog poreskog obveznika na crnogorskom tržištu.

“Imam izuzetno pozitivan stav prema ovom zakonskom rješenju i ubjeđenje da će donijeti dugoročne benefite ukupnoj ekonomiji”, dodao je Vuksanović.

Pošta Crne Gore, saglasno Zakonu o elektronskim uslugama iz 2010. godine i Zakonu o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu iz 2017. godine, pruža usluge izdavanja digitalnih certifikata.

“U okviru Pošte Crne Gore za potrebe usluge certifikovanja uspostavljeno je certifikaciono tijelo, koje izdaje kvalifikovane certifikate građanima i preduzećima”, naveo je Vuksanović.

Certifikaciono tijelo (PoštaCG-CA) izdaje razne tipove digitalnih certifikata: kvalifikovane certifikate za kvalifikovani elektronski potpis izdat na kriptografskom tokenu, za napredni elektronski potpis, kvalifikovani elektronski pečat izdat na kriptografskom tokenu, napredni elektronski pečat, povjerljivost izdat na kriptografskom tokenu, kao i za povjerljivost i druge tipove certifikata.

“Od skoro imamo konkurenciju kada je riječ o izdavanju digitalnih certifikata. Međutim, deset godina smo lider u pružanju ove vrste usluga, sigurni smo da će tako i ostati. Brend i desetine hiljada preduzeća kojima smo izdali digitalni certifikat su preporuke kojima nije lako konkurisati”, rekao je Vuksanović.

On smatra da je uslugom PostFiskal Pošta Crne Gore na dobar način podržala privrednike. Jednostavnost, povoljne cijene, mogućnost da sve završe na jednom mjestu, podrška u smislu sugestija i tehničkih savjeta čini je, prije svega, podrškom privrednim subjektima.

“Pošta Crne Gore, kao kompanija koja je dio svakodnevnog funkcionisanja građana, kompanija i institucija, mora biti uključena i biti jedan od faktora društvenog razvoja. Mnogi su tržištu ponudili slična rješenja, ali Pošta, zahvaljujući svojim resursima i mreži, može ih ponuditi svima u Crnoj Gori pod istim uslovima, nevažno da li je preduzeće u ruralnoj oblasti ili centru Podgorice”, rekao je Vuksanović.

On je kazao da je veliko interesovanje privrede za njihovu platformu.

“S obzirom na to da planirana marketinška kampanja nije ni počela u pravom smislu, interesovanje je iznad naših očekivanja. Vjerujem da naša dostupnost u svakoj opštini, blizina korisnicima, činjenica da predstavljamo svakodnevicu u životu građana, mogućnost da im dostavimo sve što je potrebno za fiskalizaciju čine svoje. Dobro je da smo svjesni tržišta, narastajuće konkurencije, promijenjenih korisničkih potreba”, rekao je Vuksanović.

Pošta Crne Gore godinama unazad implementira servise namijenjene savremenom, informatički pismenom korisniku.

“Web servisi su postali prepoznatljivi dio Poštine ponude. Čitav set elektronskih usluga je na raspolaganju posjetiocima Poštinog portala. Osim pomenutog digitalnog certifikata, aktuelne usluge PostFiskal, dostupni su i web račun, mogućnost onlajn plaćanja računa, web telegram, elektronska porudžba telegrama, luksuznih telegrama i poklona, web shop - onlajn trgovina prvenstveno filatelističkih proizvoda i drugi”, naveo je Vuksanović.

On je podsjetio i na novi servis ER pismo koji omogućava slanje i prijem preporučene registrovane pošte elektronskim putem.

“Broj korisnika Poštinih digitalnih servisa raste svakodnevno, posebno s obzirom na epidemiološku situaciju”, zaključio je Vuksanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније