Економија

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

06. 01. 2018. 13:59   >>  13:27

TRŽIŠNA INSPEKCIJA

Naglasak na suzbijanju sive ekonomije

Tržišna inspekcija je, prema riječima njenih predstavnika, zadovoljna postignutim rezultatima u prošloj godini, jer su realizovane sve planirane aktivnosti iz godišnjeg plana rada, uprkos neadekvatnoj tehničkoj opremljenosti i nedovoljnim administrativnim kapacitetima.

"Što se tiče planiranja za ovu godinu, naglasak će biti na suzbijanju sive ekonomije u svim oblastima nadzora, pri čemu očekujemo pomoć kroz izmjene i dopune Zakona o inspekcijskom nadzoru", rekli su iz Uprave za inspekcijske poslove agenciji Mina biznis.

U Tržišnoj inspekciji će, kako se dodaje, nastaviti sa kontinuiranim nadzorom u cilju suzbijanja kršenja propisa i postizanja višeg stepena zaštite ekonomskih interesa potrošača.

"Što se tiče zaštite prava intelektualne svojine, pojačaćemo aktivnosti u nadzoru po službenoj dužnosti i u saradnji sa ostalim organima zaduženim za zaštitu prava intelektualne svojine nastojati da spriječimo neovlašćeno korišćenje i zloupotrebu ovih prava", kazali su iz Tržišne inspekcije.

Nastaviće da postupaju i po inicijativama građana

Pored planiranih aktivnosti, u narednom periodu nastaviće da postupaju i po inicijativama građana i poslovnih subjekata, kao i po prijavama potrošača koji sve češće traže zaštitu svojih prava.

"U periodu od 1. januara do 20. decembra prošle godine Tržišna inspekcija primila je 1,09 hiljada inicijativa, po kojima je i postupila. Među ovim inicijativama bilo je 698 žalbi potrošača", rekli su iz Inspekcije.

U tom periodu tržišni inspektori su obavili ukupno 16,27 hiljada inspekcijskih pregleda, u okviru kojih su utvrdili 8,23 hiljade nepravilnosti, i to u oblasti unutrašnje trgovine 5,47 hiljada, zaštite ekonomskih prava potrošača 2,52 hiljade, bezbjednosti neprehrambenih proizvoda 88, zaštite prava intelektualne svojine 35, nepravilnosti u vezi sa duvanom i duvanskim proizvodima 15, nepravilnosti u oblasti zanatstva 82, i nepravilnosti u vezi sa kršenjem drugih propisa, kao što su metrologija i dragocjeni metali 22.

Na osnovu utvrđenih prekršaja inspektori su izdali 6,59 hiljada prekršajnih naloga sa novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 1,86 miliona eura i podnijeli 86 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, od čega se 19 odnosi na nepostupanje po naredbi inspektora u dijelu obavještavanja o izvršenju naloženih mjera u određenom roku i na onemogućavanje inspektora da nesmetano vrši inspekcijski nadzor. Oni su naglasili da cilj inspektora nije novčano kažnjavanje.

Oblast zaštite potrošača je i u prošloj godini bila jedan od prioriteta u postupanju Tržišne inspekcije. Pored plana nadzora, osnov za obavljanje nadzora u toj oblasti bilo je i 698 žalbi potrošača koje su bile prioritet u postupanju inspektora.

"U periodu od 1. januara do 20. decembra prošle godine, u oblasti zaštite potrošača obavljeno je 9,11 hiljada inspekcijskih pregleda, u okviru kojih su utvrđene 2,52 hiljade nepravilnosti", kazali su iz Tržišne inspekcije.

Bezbjednost proizvoda

Kada je riječ o bezbjednosti proizvoda, obavljeno je 1,4 hiljade inspekcijskih pregleda, od čega 386 pregleda u skladu sa godišnjim programom nadzora na tržištu i 1,02 hiljade pregleda u reaktivnom nadzoru.

"Na tržištu Crne Gore pronađeno je 205 vrsta opasnih proizvoda u ukupnoj količini od 15,01 hiljadu komada. Od toga, 103 vrste u količini od 3,03 hiljade komada predstavljaju opasne proizvode sa ozbiljnim rizikom, dok 102 vrste u ukupnoj količini od 11,99 hiljada komada spadaju u opasne proizvode koji ne predstavljaju ozbiljan rizik", rekli su iz Inspekcije.

Na osnovu utvrđenih nepravilnosti, inspektori su izrekli trajnu zabranu prometa za 104 vrste proizvoda u količini od 3,15 hiljada komada, u šta spadaju dječija odjeća, dječiji krevet na sprat, kupaći kostimi za djecu, mesoreznica, ugaona brusilica, auto osigurači, privremenu zabranu prometa do otklanjanja utvrđenih neusaglašenosti za 101 vrstu proizvoda u ukupnoj količini od 11,87 hiljada komada, mjeru opoziva od krajnjih potrošača za 32 vrste opasnih proizvoda u količini od 3,6 hiljada komada.

"Inspektori su izrekli mjeru uništenja za šest vrsta proizvoda u količini od 2,21 hiljadu komada. Po nalogu inspektora, 83 vrste opasnih proizvoda u količini od 850 komada vraćene su dobavljaču/distributeru", dodali su iz Inspekcije.

Kvalitet goriva

Kontrola kvaliteta tečnog goriva naftnog porijekla obavljena je u izvještajnom periodu na aparatima za točenje goriva kod 101 benzinske stanice, sa kojih je ukupno uzeto 287 uzoraka, od čega je za 286 uzoraka ovlašćena kuća izdala sertifikat o usaglašenosti sa propisanim zahtjevima, dok je za jedan uzorak utvrđeno da nije usaglašen sa propisanim zahtjevima.

"U cilju otklanjanja utvrđene nepravilnosti, donijeto je rješenje o privremenoj zabrani prometa tečnog goriva naftnog porijekla, što je realizovano pečaćenjem točnog mjesta do otklanjanja nepravilnosti. Za počinjeni prekršaj izrečena je novčana kazna u iznosu od 3,3 hiljade eura", rekli su iz Inspekcije.

U cilju zaštite potrošača, na sajtu www.potrosac.me redovno su objavljivane informacije o pronađenim opasnim proizvodima na tržištu. Takođe, na sajtu Tržišne inspekcije, potrošači su se mogli informisati o svojim pravima prilikom kupovine robe i usluga, kao i o načinu njihovog ostvarivanja i zaštite.

Informisanost potrošača

"Mišljenja smo da potrošači nijesu u potpunosti informisani u pogledu svojih prava, a pogotovu o načinu njihovog ostvarivanja. Tržišna inspekcija se trudi i ulaže velike napore da potrošače obavijesti i uputi na adekvatnu zaštitu svojih prava, o čemu ih obavještava objavljivanjem rezultata ostvarenih u nadzoru, objavljivanjem raznih informacija putem sajta ove inspekcije, sredstava informisanja, učešćem na raznim okruglim stolovima posvećenim zaštiti prava potrošača i preko dežurnog inspektora", ocijenili su iz Tržišne inspekcije.

Nivo informisanosti potrošača je, kako su zaključili, svakako veći posljednjih godina, a u Inspekciji se nadaju se da će na podizanje svijesti potrošača nastaviti da utiče i nevladin sektor Crne Gore kroz brojne aktivnosti.

Пратите нас на

Коментари 0

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније